15:41 17 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Ο Προκόπης Παυλόπουλος σε διεθνή ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Παυλόπουλος: Συνεχίζουμε τον ιερό αγώνα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Ο αγώνας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι «θεσμικώς δίκαιος και ηθικώς επιβεβλημένος», δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό σε διεθνή ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών.

Την έναρξη διεθνούς ημερίδας για την «επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα» κήρυξε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για έναν «μεγάλο και δίκαιο αγώνα με παγκόσμιες διαστάσεις» που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά «τον πολιτισμό εν γένει».

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη διεθνή ένωση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και διεξάγεται.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «συμβολικό» το γεγονός ότι η ημερίδα πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Εγέρθηκε με κύριο προορισμό τη φιλοξενία των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά τον επαναπατρισμό τους, αναιρώντας και το τελευταίο, έστω και καταφανώς προσχηματικό, επιχείρημα αυτών που επιμένουν να συγκαλύπτουν το ιερόσυλο έγκλημα του Έλγιν ότι, δήθεν, η Ελλάδα δεν διέθετε κατάλληλο χώρο στέγασης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αντίστοιχο μ' εκείνον του Βρετανικού Μουσείου, δηλαδή αντίστοιχο με τον χώρο όπου "κρατούνται" τα Γλυπτά ως "λάφυρα" της κλοπής του Έλγιν».

Το μουσείο, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, «δίνει αποστομωτικές απαντήσεις» στις παραπάνω «προφάσεις των αμετανόητων υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου» και επιτρέπει στην κοινή γνώμη να κάνει τη σύγκριση, όπως είπε, ανάμεσα στη «φωτεινή κοιτίδα» των γλυπτών και στο «θολό δεσμωτήριο" του Βρετανικού Μουσείου».

Επιχειρώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι ο αγώνας για την επιστροφή των Γλυπτών ξεκίνησε «λίγο μετά τη συντέλεση του ιερόσυλου εγκλήματος του Έλγιν», όταν ο πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην τότε "Υψηλή Πύλη" το εκτέλεσε μεταξύ 1801-1804.

«Ήταν τότε που διέπραξε την απάτη της ειδεχθούς σύλησης του Μνημείου του Παρθενώνα και την συνακόλουθη πολιτισμική τυμβωρυχία, επικαλούμενος δήθεν "ανασκαφικές δραστηριότητες" μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο. Και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το έγκλημά του, μεταφέροντας —και μάλιστα υπό όρους διακινδύνευσης που δείχνει τον αδίστακτο και προσβλητικό για τον πολιτισμό μας χαρακτήρα του- δια της θαλασσίας οδού τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη Μεγάλη Βρετανία».

«Από το 1842 η Ελλάδα άρχισε να διεκδικεί, με κάθε νόμιμο και πολιτισμένο μέσο, την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος αναφερθείς από τον γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Αλέξανδρο Ραγκαβή, μέχρι την υπ. Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

Πέραν του αιτήματος προς το Βρετανικό Μουσείο, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα προς την UNESCO «για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης ή την απόδοσή τους σε αυτές όταν —όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Παρθενώνα- πρόκειται περί παράνομης κτήσης τους».

«Αυτόν τον πολιτισμικώς ιερό αγώνα συνεχίζουμε σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξηγώντας το αίτημα της Ελλάδας, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι τα Γλυπτά ανήκουν στον Παρθενώνα διότι χωρίς αυτά το μνημείο είναι «βαριά λαβωμένο από μιαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας που καλύπτεται εδώ και πάνω από δύο αιώνες από τη λεοντή μιας δήθεν "αρχαιολατρίας"».

Αναφερθείς στην παγκόσμια πολιτισμική εμβέλεια του Παρθενώνα, ο ίδιος επικαλέστηκε τη μαρτυρία του Αντρέ Μαλρώ κατά την ομιλία του στις 28 Μαΐου 1959, όταν εκπροσώπησε τη γαλλική κυβέρνηση κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης.

«Βασιζόμενος στην παγκόσμια πολιτισμική εμβέλεια του Παρθενώνα και στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα με τα οποία πλέον το μήνυμα — έκκληση του Περικλέους μπορεί να εκπέμπεται σ' ολόκληρη την Ανθρωπότητα: "Ο πρώτος παγκόσμιος πολιτισμός άρχισε", είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Παρέθεσε ακόμη τις εξής φράσεις του Μαλρώ: «Μέσω αυτού του πολιτισμού και προς δόξαν του φωταγωγείται η Ακρόπολη, η οποία καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα που κανείς άλλος πολιτισμός δεν έθεσε. Το πνεύμα της Ελλάδας εμφανίστηκε αρκετές φορές στον κόσμο, δεν ήταν όμως πάντοτε το ίδιο. Ήταν λαμπρό στην Αναγέννηση, πόσο μάλλον που η Αναγέννηση πολύ λίγο γνώριζε την Ασία —είναι εξίσου λαμπρό και συνταρακτικό σήμερα, που γνωρίζουμε την Ασία. Σε λίγο καιρό, θεάματα όπως αυτό θα ζωντανέψουν τα μνημεία της Αιγύπτου και της Ινδίας, θα δώσουν φωνή στα φαντάσματα όλων των στοιχειωμένων τόπων. Η Ακρόπολη όμως είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται ταυτόχρονα από το πνεύμα και από το θάρρος».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και διαβεβαίωσε ότι η αιτία για την οποία αγωνιζόμαστε είναι «θεσμικώς δίκαιη και ηθικώς επιβεβλημένη, στο όνομα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

  • Ο Προκόπης Παυλόπουλος σε διεθνή ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
    Ο Προκόπης Παυλόπουλος σε διεθνή ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
    © Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
  • Διεθνής ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
    Διεθνής ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
    © Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
1 / 2
© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
Ο Προκόπης Παυλόπουλος σε διεθνή ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Tags:
γλυπτά, γλυπτά παρθενώνα, Παρθενώνας, Ακρόπολη, Βρετανικό Μουσείο, μουσείο Ακρόπολης, Προκόπης Παυλόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK