18:41 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Η αφρικανική σκόνη προκαλεί προβλήματα σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει κάποια ταλαιπωρία και στους καθόλα υγιείς ανθρώπους.

Το πέπλο της αφρικανικής σκόνης σκεπάζει πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως τη δυτική Ελλάδα, όπως την Κέρκυρα και την Καλαμάτα, τη νότια Ελλάδα όπως το Ηράκλειο και την Αθήνα, όπου το στρώμα είναι πιο παχύ σε σχέση με την Αλεξανδρούπολη και την τη Θεσσαλονίκη στα βόρεια.

Σύμφωνα με το meteo.gr η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Το φαινόμενο με τη σκόνη από τη Λιβύη θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες, μέχρι και το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Αφρικανική σκόνη καλύπτει την ατμόσφαιρα της Αθήνας
© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
Τι φέρνει όμως μαζί της η αφρικανική σκόνη και πόσο αθώα είναι; Η απάντηση του καθηγητή αναπληρωτή καθηγητή Πνευμονολογίας Στέλιου Λουκίδη είναι σαφής.

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η αφρικανική σκόνη είναι αθώα. Πρώτον γιατί μεταφέρει μικροσωματίδια που δεν ξέρει κανείς ποια ακριβώς μικροσωματίδια είναι αυτά γιατί όταν έρχεται δεν ξέρεις τι παρασέρνει μαζί της».

Ακόμα ένας σημαντικός λόγος είναι η περίοδος που έρχεται η σκόνη καθώς ο Απρίλιος και γενικότερα η άνοιξη σηματοδοτούν και την εμφάνιση αλλεργιών.

«Σε μία περίοδο όπως ο Απρίλιος που υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα αεροαλλεργιογόνων, γιατί είναι μία περίοδος η άνοιξη που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα αυξημένα αεροαλλεργιογόνα, αυτή η ανάμιξη μπορεί να δημιουργήσει κάποιες επιπτώσεις περισσότερες στις ευπαθή ομάδα των ατόμων με βροχικό άσθμα» σημειώνει.

Πάντως οι προειδοποιήσεις αφορούν κυρίως τις ευπαθείς ομάδες. «Σκεφτείτε ότι αν κάποιοι τοξικοί ρύποι ή κάποια σωματίδια, μικροσωματίδια έρθουν και χτυπήσουν έναν βλενογόννο σε μία ευπαθή ομάδα που είναι ήδη διαταραγμένος είναι λογικό ότι τους χρόνια αναπνευστικούς θα τους επιδεινώσει λίγο παραπάνω» σημειώνει ο καθηγητής.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και ένας άνθρωπος που είναι καθόλα υγιής να αισθανθεί και αυτός παροδικά κάποια πράγματα. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Φυσικά δεν θα τους κάνει τις βλάβες που κάνει σε ανθρώπους των ευπαθών ομάδων».

Η επίδραση της αφρικανικής σκόνης στον άνθρωπο εκδηλώνεται με τα συμπτώματα του βήχα, «γιατί σκεφτείτε ότι ένας άνθρωπος ο οποίος δέχεται μία παρουσία κάποιων μικροτοξικών ουσιών λογικό είναι ότι θα εμφανίσει βήχα» εξηγεί ο καθηγητής.

Επίσης, μπορεί κάποιος, σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, να εμφανίσει αυτό που λέμε τσούξιμο στα μάτια καθώς τα μικροσωματίδια μπορούν να μπουν μέσα στα μάτια, ενώ ακόμα μπορεί να παρουσιάσει κάποια μικρή καταρροή «γιατί όλες οι οδοί εισόδου είναι στο ανώτερο αναπνευστικό είτε είναι μάτια είτε είναι μύτη είτε είναι πνεύμονας».

Σπεύδει, πάντως να τονίσει ότι «οι άνθρωποι με μη χρόνια προβλήματα δεν έχουν γενικά λόγω της περιοδικότητας και της παροδικότητας του φαινομένου μεγάλο πρόβλημα».

Ο καθηγητής συμβουλεύει όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην ξεχνούν την προφυλακτική τους αγωγή καθώς η φιλοσοφία ειδικά στο άσθμα είναι ακριβώς αυτό, η προφύλαξη.

Δεύτερον, καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στις υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και οι άνθρωποι να μην βρίσκονται συνεχώς στον δρόμο αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος.

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι αν υπάρξει κάποια αποσταθεροποίηση για τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να απευθυνθούν στον γιατρό τους.

Όσο για την μάσκα που πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν σε μέρες όπου τα πάντα σκεπάζονται από τη σκόνη, ο καθηγητής είναι κατηγορηματικός, «η προστασία της είναι πάρα πολύ μικρή έως μηδαμινή καθώς τα μικροσωματίδια τη διαπερνούν».

Tags:
αφρικανική σκόνη, υγεία, Κρήτη, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK