09:16 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Ένας σημαντικός Πρωτοκυκλαδικός οικισμός αποκαλύφθηκε στη νησίδα Δασκαλιό της Κέρου, που όπως φαίνεται, αποτελούσε μεγάλο περιφερειακό κέντρο για όλο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ το τετραετές ερευνητικό πρόγραμμα στην Κέρο που αποκάλυψε τα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά λείψανα ενός σημαντικού Πρωτοκυκλαδικού οικισμού.

«Στο πλαίσιο του πρόσφατου προγράμματος, που ολοκληρώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές έρευνες στο μικρό νησί του Δασκαλιού, που αρχικά συνδεόταν με μια στενή λωρίδα γης με την παρακείμενη θέση του Κάβου, και εντοπίστηκε ένας εξαιρετικά σημαντικός οικισμός, που, σύμφωνα και με τη ραδιοχρονολόγηση, άκμασε κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Οι έως τώρα ανασκαφές έφεραν στο φως μια σειρά εντυπωσιακών κλιμάκων, αποστραγγιστικών αγωγών και λιθόκτιστων κατασκευών που αποκαλύπτουν μια εξελιγμένη αστική αρχιτεκτονική άνευ προηγουμένου για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πρωτοκυκλαδικός οικισμός στην Κέρο
© Φωτογραφία : ΥΠΠΟΑ/ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ/ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτοκυκλαδικός οικισμός στην Κέρο

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν απότομα μονοπάτια που οδηγούσαν στην κορυφή του οικισμού, διασχίζοντας εκτενείς επίπεδες αναβαθμίδες, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί για να παρέχουν χώρους κατάλληλους για δόμηση.

Παράλληλα, η αρχιτεκτονική μαρτυρά την ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου και καλοκτισμένου οικισμού πάνω στο ακρωτήριο.

Τα περισσότερα κτίρια στο Δασκαλιό ήταν χτισμένα με καλής ποιότητας μάρμαρο, το οποίο ερχόταν από τη γειτονική Νάξο.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Colin Renfrew, συν-διευθυντή της ανασκαφής, στο Δασκαλιό βλέπει κανείς μια σειρά εξελιγμένων αρχιτεκτονικών τεχνικών που χρησιμοποιούνταν με έναν καλά προγραμματισμένο τρόπο.

Τις τεχνικές αυτές μαρτυρούν οι τεράστιες είσοδο, οι λίθινες σκάλες και ένα πολύπλοκο σύστημα αποστραγγιστικών αγωγών σε όλο το νησί.

Πρωτοκυκλαδικός οικισμός στην Κέρο
ΥΠΠΟΑ/ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ/ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτοκυκλαδικός οικισμός στην Κέρο

Όλα τα παραπάνω πιθανότατα υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου αρχιτέκτονα καθώς και ενός κεντρικού μηχανισμού σχεδιασμού και εκτέλεσης ενός οικοδομικού προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με εκείνο της Κνωσού στην Κρήτη κατά την ίδια περίοδο.

Tags:
αρχαιολόγοι, αρχιτεκτονική, αρχαιολογική ανακάλυψη, οικισμός, Υπουργείο Πολιτισμού, Κέρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK