20:33 16 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ελληνικό τραγούδι έχει εμπνευστεί από τη Μεγάλη Παρασκευή και το Θείο Δράμα. Ακούστε πέντε τραγούδια που είτε περιγράφουν τα Πάθη του Ιησού είτε αναφέρονται έμμεσα σε αυτά.

Ημέρα πένθους για τη Χριστιανοσύνη, τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το Θείο Δράμα με τη σταύρωση του Θεανθρώπου.

Αρκετά τραγούδια κάνουν αναφορά στη Μεγάλη Παρασκευή, είτε άμεσα περιγράφοντας την ιστορία των Άγιων Παθών είτε έμμεσα επιχειρώντας αναγωγή σε ανθρώπινες συμπεριφορές και βιώματα με κεντρικό θέμα το αίσθημα της απώλειας.

Ακούστε πέντε τραγούδια που σχετίζονται με τη Μεγάλη Παρασκευή:

Βίκυ Μοσχολιού — Μεγάλη Παρασκευή

Ένα από τα σημαντικότερα είναι το ομώνυμο τραγούδι του 1974  σε εκτέλεση από τη Βίκυ Μοσχολιού, στίχους του Νίκου Γκάτσου και σύνθεση από τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Φοίβος Δεληβοριάς — Μεγάλη Παρασκευή

Από το Άλμπουμ «Η Παρέλαση» του 1989 βρίσκουμε τον Φοίβο Δεληβοριά να τραγουδά τη «Μεγάλη Παρασκευή» σε ενορχήστρωση του Θεόδωρου Κοτεπάνου.

Πέτρος Γαϊτάνος — Αίμα και Ύδωρ

Από τη λίστα δε θα μπορούσε ένα λείπει ο Πέτρος Γαιτάνος που το 2006 μάς δίνει το «Αίμα και Ύδωρ». Μια πορεία στο Θείο Πάθος, ένα έργο που αποτελείται από ύμνους και κείμενα απ' τα ευαγγέλια, τα οποία διαβάζουν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός και Φιλαρέτη Κομνηνού.

Μανώλης Μητσιάς — Μεγάλη Παρασκευή

Το 2007 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Δωδεκάορτο». Εδώ ο Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύει τη «Μεγάλη Παρασκευή» σε στίχους του π. Μωϋσή Αγιορείτη και συνθέτη τον Χρήστο Τσιαμούλη.

Φωτεινή Δάρρα — Παρασκευή Μεγάλη

Ο  Νίκος Γκάτσος υπογράφει τους στίχους, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μελοποιεί και η Φωτεινή Δάρρα ερμηνεύει τα τραγούδια στον δίσκο του 2012 με τίτλο: «Λουλούδι στη φωτιά». Ανάμεσα τους και η «Παρασκευή Μεγάλη».

Tags:
Μεγάλη Εβδομάδα, Πάσχα, τραγούδια, χριστιανισμός, τραγούδι, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK