14:32 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τη θλίψη του για τον χαμό του εικονολήπτη από σαΐτα το βράδυ της Ανάστασης εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας ενώ μίλησε και για το ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο για το συγκεκριμένο έθιμο.

«Ημιπαράνομο» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας το έθιμο του σαϊτοπολέμου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ και εκτίμησε πως η πόλη μετά τον θάνατο του εικονολήπτη το Μεγάλο Σάββατο δε θα μπορέσει να συνεχίσει το έθιμο.

«Υπάρχει ένας θεσμός που είναι ημιπαράνομος. Η Πολιτεία κλείνει τα μάτια για τους θεσμούς που υπάρχουν στην περίοδο του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες εποχές του χρόνου, όπως οι εκδηλώσεις που γίνονται στη Χίο ή στη Καλαμάτα και στον συγκεκριμένο θεσμό του σαϊτοπολέμου […] Μετά το γεγονός αυτό δεν θεωρώ ότι η πόλη οργανωμένα θα μπορέσει να συνεχίσει αυτό το έθιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη τον οποίο χαρακτήρισε έναν από τους καλύτερους ανθρώπους της πόλης ενώ παράλληλα σημείωσε πως πρόκειται για τον μοναδικό θάνατο στο 200 χρόνια του εθίμου.

Ακόμη υπογράμμισε πως ο θάνατος αυτός αποτελεί σημείο καμπής του θεσμού και πως κανένα δημοτικό συμβούλιο στο μέλλον δεν θα αναλάβει την ευθύνη να συνεχιστεί ο σαϊτοπόλεμος,

«Προφανώς άδεια δεν μπορεί να δοθεί […] ο θάνατος του ανθρώπου είναι μια καμπή γι' αυτό τον θεσμό. Εκτιμώ πως κανένα δημοτικό συμβούλιο στο μέλλον —σημειωτέον οι αποφάσεις ήταν μέχρι σήμερα ομόφωνες- δεν θα αναλάβει την ευθύνη να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτό τον θεσμό. Φοβάμαι ότι ο θεσμός αυτός, με τον θάνατο, φτάνει στο τέλος του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε πως θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση με την Πολιτεία για τον καθορισμό ενός θεσμικού πλαισίου για το έθιμο.

«Μπορούμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι κάτω με την Πολιτεία και να προσδιορίσουμε το θεσμικό πλαίσιο; Εμείς εκλιπαρούμε χρόνια τα συναρμόδια υπουργεία να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το πώς ακριβώς θα γίνεται. Αυτό είναι το θέμα […] Βεβαίως ο κ. Θεοδωρακάκης δεν ξανάρχεται, βεβαίως είναι κάτι που μπορεί να αφιερωθεί στη μνήμη του. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος (σ.σ το έθιμο του σαϊτοπολέμου) να διασωθεί», τόνισε κά ο κ. Νίκας.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ανησυχία του ακόμη για ενδεχόμενες μη οργανωμένες εκδηλώσεις στο μέλλον, εφόσον τερματιστεί η κεντρική διοργάνωση.

«Το τέλος του θεσμού δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να ρίχνουν μπομπάκια ή σαΐτες. Αυτό θα συνεχίσουν να το κάνουν με άναρχο τρόπο, δεν είναι κάτι που σταματάει», δήλωσε.

Κληθείς να απαντήσει για το αν συζητείται επιβολή προστίμων ξεκαθάρισε πως αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας.

Σχετικά:

Δήμαρχος Καλαμάτας: Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο σαϊτοπόλεμος αν δεν ληφθούν μέτρα
Το ξέσπασμα του γιου του εικονολήπτη κατά του δημάρχου Καλαμάτας
Δικάζονται την Τρίτη οι επτά συλληφθέντες μετά τον θάνατο του εικονολήπτη
Επτά συλλήψεις μετά τον θάνατο του εικονολήπτη από σαΐτα στην Καλαμάτα
Tags:
εικονολήπτης, σαϊτοπόλεμος, δήμαρχος, Καλαμάτα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK