13:11 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, στην πασχαλινή ποιμαντορική εγκύκλιο, κάλεσε και πάλι τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους επικεφαλής των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών να επιλύσουν το ουκρανικό ζήτημα.

«Δοκιμάζεται καί χειμάζεται όντως σήμερον ἡ Ἁγιωτάτη μας Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία καί επαπειλείται ἡ αγία ενότητα καί συνοχή της, ἐφ' ὅσον ὑφίσταται καί βρίσκεται σε δράση και εξέλιξη το σχίσμα στην Ουκρανία, μετά την επίσημη ανακήρυξίν σε Αυτοκέφαλη εκκλησία των δύο σχισματικών μερίδων της Ουκρανίας», τονίζει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Σεραφείμ Κυθήρων στην πασχαλινή ποιμαντορική εγκύκλιο. 

«Ἡ Κανονική Ορθόδοξη Ἐκκλησία υπό τον κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.Ονούφριον, (η όποιά διατηρεί την εκκλησιαστική κοινωνία με όλες τίς άλλες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Ἐκκλησίες), βρίσκεται σε διωγμό και εις την κανονική της δικαιοδοσία εκτυλίσσονται σκηνές βίας καί βιαιοπραγιών, ταραχές και συγκρούσεις, μετά τήν επίσημην αναγνώριση τῶν σχισματικών ὡς «νέας Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Ουκρανίας», προσθέτει.

«Μετά μεγάλης θλίψεως αναφερόμαστε εἰς τό παρατεινόμενο δράμα τής Κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας, δεόμενοι εκτενώς καί παρακαλούντες να ικετεύσουμε άπαντες τον Θείον Αρχηγό και την Κεφαλήν της Μιᾶς Ἁγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, τον Άρχοντα της ειρήνης και Κυβερνήτη του νοητού σκάφους τής θεοϊδρύτου Εκκλησίας μας, τόν Ἀναστάντα Σωτήρα Χριστό, νά επιδαψιλεύσει το θείο δώρο τής ειρηνεύσεως και καταστάσεως Αυτής και τής γαλήνης τής δεινώς δοκιμαζομένης Εκκλησίας τής Ουκρανίας», υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ έχει τοποθετηθεί ανοιχτά και δημόσια εναντίον του αυτοκεφάλου και μέσω του Sputnik πριν από λίγο καιρό.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στην παρέμβαση του Κιέβου σε ζητήματα της εκκλησίας σχετικά με τη νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία, παρά το ότι ο διαχωρισμός της εκκλησίας και του κράτους είναι μια από τις βασικές αρχές που εκπροσωπεί η Δύση.

Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2018, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο η αποκαλούμενη ενωτική σύνοδος με πρωτοβουλία του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κατά τη διάρκεια του οποίου εξελέγη ως επικεφαλής της σχισματικής «νέας εκκλησίας» ο Επιφάνιος Δουμένκο.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε χαρακτηρίσει «νομιμοποίηση του σχίσματος» την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», υπογραμμίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς τόσο της Ουκρανίας όσο και άλλων χωρών.

Tags:
αυτοκέφαλο, σχίσμα, Ελλάδα, Ουκρανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK