02:40 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Κυριακή η κυβέρνηση Ζάεφ «πέτυχε» την εκλογή του υποψηφίου της στην προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας εξασφαλίζοντας έστω και οριακά μία φιλικά προσκείμενη φωνή στο έργο της.

Η εκλογή του Στέβο Πενταρόφσκι στην προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε «εισιτήριο» για την Ευρώπη. Τη οριακή αυτή νίκη αναλύουν σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και το εσωτερικό της γείτονος χώρας ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής και Διπλωματικής Ιστορίας Αντώνης Κλάψης και ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Μπόγκταν Μπεζπάλκο.

«Είναι μία νίκη για την κυβέρνηση Ζάεφ, κέρδισε, έστω και με οριακή πλειοψηφία, ο κυβερνητικός υποψήφιος και αυτό μπορεί κανείς να το δει ως επιβράβευση της πολιτικής του Ζόραν Ζάεφ γενικότερα» εκτιμά ο κ. Κλάψης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η συγκεκριμένη εκλογή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι «αποτελεί δεύτερη επιβεβαίωση της προσήλωσης της Βόρειας Μακεδονίας στην Συμφωνία των Πρεσπών» προσθέτει.

«Επομένως μία εκλογή της υποψήφιας της αντιπολίτευσης ενδεχομένως να δημιουργούσε πρόβλημα, τώρα τέτοιο εμπόδιο δεν πρόκειται να υπάρξει» σημειώνει.

Ρώσος αναλυτής: Η εκλογή του νέου προέδρου θα μπορούσε να επιδεινώσει την εσωτερική κατάσταση

Μιλώντας για την εκλογή του Στέβο Πεντάροφσκι στη θέση του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ο Ρώσος αναλυτής Μπόγκταν Μπεζπάλκο αναφέρει ότι «θα πρέπει φυσικά να αναμένουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ, κινούμενη προς την ΕΕ».

Ωστόσο, όπως σημειώνει θα δούμε επίσης «επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης στη χώρα, καθώς, κατά κανόνα, οι πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της Δύσης στη Βόρεια Μακεδονία επιδεινώνουν την κατάσταση, επιδεινώνουν την ισορροπία μεταξύ της σλαβικής και αλβανικής κοινότητας».

Συνεχίζει τονίζοντας ότι οι πολιτικοί που τάσσονται υπέρ της Δύσης «κάνουν πολλές παραχωρήσεις στους Αλβανούς».

Εμφανίζεται απαισιόδοξος και για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Σερβία και τη Ρωσία αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία και τη Σερβία, είναι πιθανό να χειροτερεύσουν. Πιθανόν, ο νέος πρόεδρος θα υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και τη συμμετοχή του σε αριθμός διεθνών οργανισμών. Θα δούμε άμεσα τις πράξεις του».

Ο Στέβο Πεντάροφσκι εξελέγη την Κυριακή πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας με ποσοστό 51,83% κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα. Ήταν ο κοινός υποψήφιος των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών της Βόρειας Μακεδονίας και άλλων 30 παρατάξεων, ενώ απέναντί του βρήκε την υποψήφια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Σιλιάνοφσκα.

Οι προεδρικές εκλογές ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της χώρας μετά την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία είχα διαφωνήσει έντονα ο πρώην πρόεδρος Ιβανόφ, ενώ σφοδρή πολέμια της συμφωνίας ήταν και η υποψήφια της αντιπολίτευσης.

Σχετικά:

Ο εκλεκτός του Ζάεφ νέος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας
Συμφωνία των Πρεσπών
Tags:
συμφωνία των Πρεσπών, Στέβο Πεντάροφσκι, Ζόραν Ζάεφ, Βόρεια Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK