10:00 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Για τα δύο πολυώροφα κτίρια είχαν ξεσπάσει αντιδράσεις, καθώς έκρυβαν τη θέα στον ιερό βράχο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσεις την προσωρινή αναστολή της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή νότια της Ακρόπολης.

Στην ανάκληση της έγκρισης που είχε δώσει τον Οκτώβριο του 2018 για την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου στην οδό Μισαραλιώτου προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται, συγκεκριμένα για ένα από τα δύο κτίρια στου Μακρυγιάννη που προκάλεσαν αντιδράσεις. Οι κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους για δύο πολυώροφα κτίρια — δύο ξενοδοχεία συγκεκριμένα — που χτίζονταν στην περιοχή, κρύβοντας την Ακρόπολη.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου και όπως μεταδίδει το kathimerini.gr, η έγκριση ανακαλείται για δύο λόγους: Πρώτον, «όπως διαπιστώθηκε κατόπιν της διενεργηθείσας αυτοψίας της ολομέλειας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου [το κτίριο] δεν εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον του και θα προκαλέσει οπτική όχληση στα μνημεία και στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης».

Κατά δεύτερον, επειδή η απόφαση του ΥΠΠΟ δόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία θα ορίζονταν ειδικοί όροι δόμησης για το διατηρητέο που βρίσκεται μέσα στο ίδιο οικόπεδο. Εφόσον ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου επιθυμεί να επανέλθει με νέα μελέτη, το ΥΠΠΟ ζητά να προηγηθεί εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα, καθώς κατά τις δοκιμαστικές τομές που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκε τμήμα αρχαίας οδού και τοίχος ρωμαϊκών χρόνων.

Να σημειωθεί ότι η ανάκληση της άδειας έγινε μόλις λίγες ημέρες πριν εξεταστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατοίκων της περιοχής, κατά της συγκεκριμένης έγκρισης. Την ίδια ημέρα (την προσεχή Παρασκευή) εξετάζεται προσφυγή κατοίκων του Μακρυγιάννη κατά της άδειας ανέγερσης δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου στην ίδια περιοχή. Το ξενοδοχείο έχει αποπερατωθεί και σύμφωνα με πρόσφατο έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δεν έχει πολεοδομικές παραβάσεις, οπότε αναμένεται να αδειοδοτηθεί η λειτουργία του.

Tags:
κτίριο, Ακρόπολη, Υπουργείο Πολιτισμού
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK