14:14 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019 (176)
0 10
Βρείτε μας

Άδεια από μία έως τρεις ημέρες δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι για τις προσεχείς εκλογές προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτει η σχετική εγκύκλιος.

Ειδική άδεια από μία έως τρεις ημέρες δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές 2019 και στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, εφόσον πρέπει να μετακινηθούν σε συγκεκριμένη απόσταση από την περιοχή κατοικίας.

Η άδεια χορηγείται για τη μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, στις εκλογές στις 26 Μαΐου και στις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές στις 2 Ιουνίου. Οι ημέρες αυτές δεν συνυπολογίζονται στον χρόνο κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Αναλυτικά, οι υπάλληλοι για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας δικαιούνται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας εάν μετακινηθούν σε απόσταση 100 — 200 χιλιομέτρων για να ψηφίσουν. Άδεια δύο ημερών δικαιούνται όσοι μετακινηθούν σε απόσταση από 200 — 400 χιλιόμετρα. Άδεια τριών ημερών, τέλος, δικαιούνται για αποστάσεις άνω των 400 χιλιομέτρων οδικώς.

Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Οι υπάλληλοι που εργάζονται σε πενθήμερη βάση δικαιούνται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας εάν μετακινηθούν σε απόσταση από 200 — 400 χιλιόμετρα. Άδεια δύο ημερών δικαιούνται όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων αποκλειστικά οδικώς. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά δίχως οδική πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, χωρίς να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημειώνεται ότι στις υπηρεσίες που μπορεί να υπάρξουν ιδιαίτερες δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, όπως νοσηλευτικά ιδρύματα και λιμάνια, η χρήση της εκλογικής άδειας θα πρέπει να γίνει με απόλυτη φειδώ, όσον αφορά τον αριθμό των ημερών.

Θέμα:
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019 (176)
Tags:
αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, αυτοδιοικητικές εκλογές, ευρωεκλογές, ευρωεκλογές 2019, εκλογές 2019, εκλογές, άδεια, δημόσιοι υπάλληλοι, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK