02:52 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη μελέτη για την αποκατάσταση του βόρειου τoίχου του σηκού του Παρθενώνα ενέκρινε μετά από συνεδρίασή του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τρίτη.

Στο τελικό στάδιο μπαίνει μια διαδικασία που κρατά πάνω από τρεις δεκαετίες και αφορά την αποκατάσταση του βόρειου τoίχου του σηκού του Παρθενώνα.

Μετά από μια «συνεδρίαση πολύ μεγάλης σημασίας», όπως χαρακτηρίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε να δοθεί το πράσινο φως για την αποκατάσταση του βόρειου τoίχου.

«Μετά την ολοκλήρωση του έργου (δηλαδή, όταν αναστηλωθούν και οι δυο μακριές πλευρές του σηκού, δηλαδή η βόρεια και η νότια), η γεωμετρία του κτιρίου θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, θα φανεί η ταυτότητα και η ιστορία του μνημείου, ενώ ο μέσος επισκέπτης θα έχει αντίληψη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του», σημείωσε μέλος του ΚΑΣ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μελέτη αφορά την επαναφορά πλήθους λίθων που βρίσκονται κάτω στη γη, περίπου 250, και ενδεχομένως η πρόταση που θα εγκριθεί να έχει επιπτώσεις στην αναστήλωση των μνημείων στη χώρα.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ακρόπολη και ειδικά για το κορυφαίο μνημείο του Παρθενώνα», δήλωσε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη.

Η μελέτη, πήρε ομόφωνα την έγκριση από το ΚΑΣ και σκοπεύει να αξιοποιήσει το πλούσιο υλικό και την τεράστια γνώση που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, αρχής γενομένης από τον μνημειώδη τόμο του 1983 για την αποκατάσταση του Παρθενώνα των Χ. Μπούρα και Μ. Κορρέ.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι αρχαίοι λιθόπλινθοι που θα επανατοποθετηθούν είναι 360 και οι νέοι, από μάρμαρο που θα προέλθει από τον Διόνυσο, το οποίο μοιάζει πολύ με το πεντελικό περίπου 90.

Η αποκατάσταση και των δυο μακρών τοίχων του σηκού του βόρειου και του νότιου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου 15 χρόνια.

Tags:
επιστημονική μελέτη, έργα, αποκατάσταση, Παρθενώνας, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK