14:32 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
140
Βρείτε μας

Παρά τα προβλήματα, και η καλή διάθεση υπάρχει και η φιλία συνεχίζεται, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, σε δηλώσεις του στο Sputnik, από τη Θεσσαλονίκη, όπου έδωσε το «παρών» στην τελετή έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας – Ελλάδος.

Οι σχέσεις φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία είναι σχέσεις παγιωμένες από την ιστορία, την εκκλησία και τον πολιτισμό. Έρχονται από πολύ πίσω και θα πάνε, στους αιώνες, πολύ μπροστά. Αυτό ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Μπόλαρης, κάνοντας μνεία στην ιστορία, αλλά και στις προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων. 

Ο ίδιος, μιλώντας στο Sputnik, στο περιθώριο της επίσημης τελετής έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας — Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για εξαιρετικές σχέσεις, ιδιαιτέρως σε επίπεδο λαών, τονίζοντας ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, διαμηνύοντας πάντως ότι η φιλία συνεχίζεται.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι υπερχιλιόχρονες και αντίστοιχα, και η φιλία και η συνεργασία», σημείωσε ο κ. Μπόλαρης, παρά τις δυσκολίες της ιστορίας, όπως παρατήρησε.

«Οι σχέσεις μας, ιδιαίτερα στο επίπεδο των λαών και των κρατών, είναι εξαιρετικές», τόνισε ακόμη.

«Μπορούν να γίνουν πολλά βήματα», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις «κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που παρατηρούνται από τις κυρώσεις, ο ίδιος παρατήρησε ότι «η ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί», καθώς όπως εξήγησε «η Ρωσία είναι μια μεγάλη αγορά, στην οποία οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί μας εξήγαγαν ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα φρούτα και τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα».

Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει: «Παρά τα προβλήματα αυτά, και η καλή διάθεση υπάρχει και η φιλία υπάρχει και συνεχίζεται». 

Άλλωστε, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε βέβαιος πως στο κοντινό και πιο μακρινό μέλλον, «οι σχέσεις φιλίας που δομήθηκαν από την κοινή πίστη, που δομήθηκαν από τη δουλειά που έκαναν οι ιεραπόστολοι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος που πρότειναν το κυριλλικό αλφάβητο που χρησιμοποιείται σήμερα από όλον τον σλαβικό κόσμο, είναι σχέσεις παγιωμένες από την ιστορία, την εκκλησία, τον πολιτισμό και είναι σχέσεις, οι οποίες έρχονται από πολύ πίσω και θα πάνε και στους αιώνες πολύ μπροστά».

Όσο για το πώς μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων η πρωτοβουλία του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ο κ. Μπόλαρης ανέφερε: 

«Η Ελλάδα είναι μία πυρηνική δύναμη στον πόλο του πολιτισμού, της γλώσσας, της λογοτεχνίας, των καλών τεχνών. Με αυτήν την κληρονομία, με αυτόν τον πλούτο, με αυτήν την ισχύ στεκόμαστε στον σύγχρονο κόσμο οι νεότεροι Έλληνες. Αυτό το έτος είναι ένα έτος που θυμίζει αυτήν την ιστορική διαδρομή του πολιτισμού, της γλώσσας, της λογοτεχνίας. Και αντίστοιχα, δίνει τη δυνατότητα σε ένα κοινό, όπως το ελληνικό, να ξαναθυμηθεί, να ξαναδιαβάζει και οι νεότεροι να μάθουν τους μεγάλους και της ποίησης και της μυθιστοριογραφίας της ρωσικής λογοτεχνίας: Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Πούσκιν, Γκόγκολ. Είναι μια ευκαιρία και να ξαναδούμε τους μεγάλους και να μάθουμε τους καινούργιους. Είναι η γλώσσα και η λογοτεχνία ένα πεδίο στο οποίο ενισχύονται και σφυριλατούνται ακατάλυτοι δεσμοί στις σχέσεις των δύο χωρών». 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σημερινή ημέρα, μια ημέρα — σύμβολο του αγώνα ενάντια στον ναζισμό: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σήμερα είναι η επέτειος της Νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, της νίκης κατά του φασισμού και του ναζισμού και καθώς πηγαίνουμε σε ευρωεκλογές, αυτό το μήνυμα της συντριβής του ναζισμού και του φασισμού είναι καθοριστικό, γιατί μαύρα σύννεφα και φαντάσματα πλανώνται πάνω από την Ευρώπη».

Tags:
λογοτεχνία, ελληνορωσικές σχέσεις, γλώσσα, Μάρκος Μπόλαρης, Ρωσία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK