ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια Γυμνασίων και Λυκείων συζητήθηκε σήμερα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, μετά από αιτήσεις της Ένωσης Αθέων και γονέων μαθητών.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις της Ένωσης Αθέων και γονέων μαθητών με τις οποίες ζητούν την ακύρωση δύο αποφάσεων του υπουργού Παιδείας για την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια Γυμνασίων και Λυκείων.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η συνήγορος της Ένωσης Αθέων, έθεσε θέμα να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τη δικαστική αίθουσα. Το δικαστήριο διέκοψε και με παρεμπίπτουσα απόφασή του απέρριψε το αίτημα, με ψήφους 24 υπέρ έναντι 3 κατά.

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του ΣτΕ, η εισηγήτρια των υποθέσεων σύμβουλος επικρατείας, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, έθεσε το θέμα εάν η τήρηση αρχείου τίτλων και πιστοποιητικών σπουδών στα Γυμνάσια και Λύκεια, στα οποία καταχωρείται το θρήσκευμα των μαθητών, έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο δικηγόρος της Ένωσης Αθέων υποστήριξε ότι με την αναγραφή του θρησκεύματος παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, καθώς και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και η προστατευόμενη θρησκευτική ελευθερία. Τόνισε, εξάλλου, ότι το απολυτήριο του Λυκείου θα συνοδεύει τους μαθητές σε όλη τους τη ζωή και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Επικαλέστηκε, επίσης, την απόφαση του ΣτΕ για την αφαίρεση του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες.

Από την άλλη πλευρά, η δικηγόρος του δημοσίου έθεσε το ζήτημα εάν θεμελιώνει έννομο συμφέρον η Ένωση Αθέων να καταθέσει αίτηση ακύρωσης, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι γονείς που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ δεν είναι μέλη της Ένωσης. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια δεν προσβάλει κανένα δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας και επικαλέστηκε το άρθρο 16 του Συντάγματος που αναφέρεται στην ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Tags:
σχολεία, απολυτήριο, αναγραφή θρησκεύματος, Ένωση Αθέων, Υπουργείο Παιδείας, Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK