ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η αλβανική κυβέρνηση ολοκλήρωσε την τοποθέτηση των δίγλωσσων πινακίδων την Πέμπτη. Είχε προηγηθεί η αφαίρεσή τους, με τα Τίρανα να επικαλούνται λόγους οδικής ασφάλειας.

Τον βανδαλισμό και την καταστροφή των δίγλωσσων (σ.σ. ελληνόγλωσσων και αλβανόφωνων) πινακίδων στον δήμο Φοινίκης καταγγέλλουν οι Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ομογενειακό ιστότοπο «himara.gr», οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι Αλβανοί εθνικιστές βανδάλισαν τις δίγλωσσες πινακίδες, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος του οδικού άξονα Αγία Σαράντα — Αργυρόκαστρο.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση των πινακίδων ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Είχε προηγηθεί η αφαίρεσή τους από την αλβανική κυβέρνηση, η οποία επικαλέστηκε λόγους οδικής ασφάλειας και έλλειψης των σχετικών αδειών

«Οι πινακίδες δεν αφαιρέθηκαν διότι είχαν σχέση με την μειονότητα, αλλά διότι ήταν εκτός των προδιαγραφών και χωρίς να έχουν ληφθεί υπ' όψη τα κριτήρια ασφαλείας. Δεν ξηλώθηκαν για να μην τοποθετηθούν πλέον» είχε εξηγήσει, χαρακτηριστικά, ο Έντι Ράμα.

Η αφαίρεσή τους είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ελλήνων ομογενών, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας αντιδρά στην αφαίρεση δίγλωσσων πινακίδων

Ο δήμος Φοινίκης θεωρείται ομογενειακός δήμος, και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η αλβανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαθέτει πινακίδες τόσο στην αλβανική όσο και στην ελληνική γλώσσα.

Σχετικά:

Προειδοποίηση Κατρούγκαλου σε Αλβανία για τη μειονότητα
Νέες διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αλβανία
Κικίλιας: Θα αντιδράσει η κυβέρνηση στη δήμευση περιουσιών Ελλήνων ομογενών στην Αλβανία;
Η δήλωση Τσίπρα και οι πληροφορίες για την περιουσία των Ελλήνων ομογενών στην Αλβανία
Tags:
ομογενής, ομογένεια, μειονότητα, ελληνική μειονότητα, πινακίδα, Υπουργείο Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, Έντι Ράμα, Αλβανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK