00:39 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Θυμός», «αδυναμία» και «φόβος», είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι Έλληνες για να περιγράψουν τη χώρα τους, την ώρα που σχεδόν 8 στους 10 δηλώνουν απογοητευμένοι με το κατεστημένο.

Τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην χώρα τουςτης θέσης της στον κόσμο, το αίσθημα της εθνικής τους ταυτότητας και τις απόψεις τους για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, εξετάζει έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «More in Common».

Σε ό,τι αφορά τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, οι Έλληνες είναι βαθιά δυσαρεστημένοι και αισθάνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα ότι η χώρα έχει ζημιωθεί από την παγκοσμιοποίηση, ενώ έχουν πλέον ελάχιστη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ή στους θεσμούς τους.

Οι λέξεις που οι Έλληνες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν για να περιγράψουν τη χώρα τους είναι «θυμός», «αδυναμία» και «φόβος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρευνα: Οι Έλληνες ο πιο στρεσαρισμένος λαός παγκοσμίως

Μόνο το 15% πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση έχει επιφέρει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.

Η απογοήτευση με το κατεστημένο αντικατοπτρίζεται στο 79% του πληθυσμού, που δηλώνει ότι τα παραδοσιακά κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για ανθρώπους σαν αυτούς.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πράγματα συνεχίζουν να επιδεινώνονται παρά να καλυτερεύουν, και υφίστανται μεγαλύτερη απαισιοδοξία για την ελληνική κοινωνία από όσο για την ελληνική οικονομία.

Μόνο ένας στους τρεις αναφέρει ότι «είναι εύκολο για κάποιον σαν εμένα να διαπρέψει στην Ελλάδα». Αντιθέτως, ένα συντριπτικό 82% πιστεύει ότι «η οικονομία δομείται για να ωφελήσει τους πλούσιους και ισχυρούς».

Πάνω από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι η ελληνική ταυτότητα εξαφανίζεται

Εντούτοις, παρά την απαισιοδοξία για τις συνθήκες στην Ελλάδα, η υπερηφάνεια για τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αίσθησης ταυτότητας των περισσότερων Ελλήνων (αν και αισθάνονται ότι αυτή η υπερηφάνεια έχει αρχίσει να μειώνεται).

Τα αισθήματα υπερηφάνειας για την ελληνική ταυτότητα υφίσταντο κατά 77%, και υπερηφάνειας για την ιστορία της χώρας κατά 78%.

Ωστόσο, σήμερα πολλοί ανησυχούν για την απώλεια εθνικής ταυτότητας. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54%) πιστεύουν ότι στις μέρες μας η ελληνική ταυτότητα εξαφανίζεται και παρόμοιο ποσοστό δηλώνει ότι μερικές φορές αισθάνεται «σαν ξένοι στην ίδια τους τη χώρα» (56%).

Ποια θεωρούν ως βασικά θέματα για τη χώρα

Με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας οδηγούν σε ποικίλους προβληματισμούς.

Η πλειονότητα των Ελλήνων προσδιορίζει είτε την οικονομική κατάσταση (31%) είτε την ανεργία (22%) ως το κορυφαίο θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Έντονη ενσυναίσθηση για τους μετανάστες

Οι Έλληνες διαθέτουν έντονη ενσυναίσθηση για τους πρόσφατα νεοεισερχόμενους στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, διατυπώνουν την άποψη ότι τους βλέπουν να εργάζονται σκληρά και να έχουν καλές προθέσεις.

Το 77% πιστεύει ότι οι μετανάστες είναι πρόθυμοι να εργαστούν σκληρότερα και με χαμηλότερες αμοιβές από τους Έλληνες, και περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) θεωρούν ότι οι μετανάστες προσπαθούν να ενταχτούν στην ελληνική κοινωνία.

Σημειωτέον ότι τα συναισθήματα προς τους μετανάστες είναι θερμότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η «More in Common» έχει αναλάβει εθνικές μελέτες.

Οι Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από τη μετανάστευση

Όμως, οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της μετανάστευσης είναι αρνητικές, λόγω των ιδιαίτερα ισχνών εθνικών πόρων.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από τη μετανάστευση: Μόλις το 21% πιστεύει ότι η «μετανάστευση είναι επωφελής για την ελληνική οικονομία». Η καχυποψία για τους μετανάστες που έχουν προτεραιότητα στα οφέλη και στη στέγαση είναι διαδεδομένη (41%), όπως και οι ανησυχίες για τους μετανάστες που δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία (42%).

Συνολικά, το 51% όσων πήραν μέρος στην έρευνα πιστεύει ότι η μετανάστευση, τελικά, είναι «κακή για την Ελλάδα, επιβαρύνοντας το κράτος πρόνοιας και αποστραγγίζοντας τους πόρους που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τους Έλληνες».

Ανησυχίες για το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους

Η πλειονότητα (57%) των Ελλήνων πιστεύει στην «ασυμβατότητα» μεταξύ Ισλάμ και ελληνικής κοινωνίας, πράγμα που εν μέρει αντανακλά ιστορικές ανησυχίες που συσχετίζονται με την Τουρκία και τη σχέση αυτής με την Ελλάδα.

Οι απόψεις των Ελλήνων δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα ως προς το εάν οι μουσουλμάνες πρέπει να φορούν μαντίλες ή μπούργκες. Παρόλα αυτά οι ανησυχίες αυτές συνυπάρχουν με μια ευρεία αναγνώριση της ύπαρξης διακρίσεων εις βάρος των μουσουλμάνων στην Ελλάδα και με μια σαφή πλειονότητα (68%) να εκφράζει ανησυχίες για την αύξηση του ρατσισμού.

Οι Έλληνες νιώθουν ικανοί να συζητούν ανοιχτά τα ευαίσθητα ζητήματα της ταυτότητας και της μετανάστευσης

Ενώ ο πληθυσμός σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει συνήθως μια δυναμική υποχρεωτικής ευγένειας (political correctness) ή αυτολογοκρισίας σχετικά με ευαίσθητα ζητήματα όπως το Ισλάμ και τη μετανάστευση, οι Έλληνες σε γενικές γραμμές δεν αισθάνονται κάτι τέτοιο: Το 85% δηλώνει ότι «αποδέχομαι το γεγονός ότι πρέπει να εκφράσω την άποψη μου για θέματα όπως η μετανάστευση και οι πρόσφυγες».

Συνεπώς, το πολιτικό δυναμικό της χώρας παρουσιάζει λιγότερα παραδείγματα ατόμων που νιώθουν ότι υφίστανται κριτική από άλλους επειδή εκφράζουν τις απόψεις τους ή ότι φιμώνονται από την ύπαρξη μίας φιλελεύθερης ελίτ.

Δυσπιστία στις κοινωνικές ομάδες και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Το 62% των Ελλήνων πιστεύει ότι ορισμένες ΜΚΟ επωφελούνται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση λαμβάνοντας χρήματα και χωρίς βοηθούν τους πρόσφυγες στην πραγματικότητα. Μόνο το 19% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι ΜΚΟ θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη βοήθεια των προσφύγων.

Η εν λόγω δυναμική δυσπιστίας περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις εκθέσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με αυτά τα ζητήματα: Μόλις το 18% των Ελλήνων εμπιστεύεται τις εκθέσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες.

Βαθιά απογοήτευση σχετικά με τον τρόπο που οι περιφερειακοί εταίροι αντιμετώπισαν την Ελλάδα στη διάρκεια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης

Η πλειοψηφία (το 77%) των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα τους έχει κακοποιηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους της κατά τη διάρκεια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Παρόμοιο ποσοστό (73%) δεν εμπιστεύεται την Τουρκία ως εταίρο.

Αυτές οι ιδιαίτερες ανησυχίες μπορεί να αντανακλούν βαθύτερη καχυποψία για το πώς η Ελλάδα έχει εισέλθει στον σημερινό ενοποιημένο κόσμο: Μόλις το 15% πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση ήταν «πολύ θετική» για την Ελλάδα.

Θετικές στάσεις απέναντι στους πρόσφυγες που έχουν ρίζες σε μια κουλτούρα αλληλεγγύης και συμπόνιας

Σε προσωπικό επίπεδο, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων αισθάνεται «θερμό» προς τους πρόσφυγες (56%) από το αντίστοιχο «ψυχρό» (17%), με το 27% να δηλώνει ουδέτερο.

Το 50% έχει προβεί σε δωρεές χρημάτων, τροφίμων, ρουχισμού ή άλλων αντικειμένων κατά το προηγούμενο έτος για την υποστήριξη των προσφύγων.

Το 40% αναφέρει ότι γνωρίζει προσωπικά κάποιον πρόσφυγα και το 38% ότι γνωρίζει κάποιον που εργάζεται εθελοντικά για τους πρόσφυγες.

Ένα συντριπτικό 94% του πληθυσμού συμφωνεί ότι, όταν η κυβέρνηση νομοθετεί, η κορυφαία Αρχή θα πρέπει να διασφαλίζει την καθολική δίκαιη αντιμετώπιση.

ο 68% ανησυχεί για τα αυξανόμενα επίπεδα ρατσισμού και διακρίσεων.

Οι περισσότεροι απορρίπτουν την ιδέα της επιστροφής ανηλίκων στη χώρα προέλευσής τους (μόνο το 15% συμφωνεί στον επαναπατρισμό ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων).

Tags:
ταυτότητα, κρίση, έρευνα, μετανάστες, πρόσφυγες, οικονομία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK