14:12 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Το ρωσικό ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Τι αναφέρει έκθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τον νεοναζισμό και τον ρατσισμό στην Ελλάδα

© Sputnik / natalia Seliverstova
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10

Την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά την εξύμνηση και διάδοση του Ναζισμού, τα περιστατικά ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας περιγράφει έκθεση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά τη διάδοση και εξύμνηση ναζιστικών ιδεών και άλλων πρακτικών που ενισχύουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις διακρίσεις.

Η έκθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ που δημοσιεύτηκε εντός του Μαΐου, αποτυπώνει την κατάσταση σε διάφορες χώρες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναφορικά «με την εξύμνηση του ναζισμού, τη διάδοση του νεοναζισμού και άλλες πρακτικές που συμβάλλουν στην κλιμάκωση των σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας», όπως τιτλοφορείται η επίμαχη ανάλυση.

Στην Ελλάδα «δεν παρατηρήθηκαν περιπτώσεις εξύμνησης του ναζισμού», υπογραμμίζεται στην έκθεση, ενώ σημειώνεται ότι η ελληνική κοινωνία «έχει ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ανοσίας στη ρητορική της ακροδεξιάς», γεγονός που αποδίδεται στη δημοτικότητα «αριστερών απόψεων» και στις μνήμες της Κατοχής.

«Στην Ελλάδα, σε επίπεδο κεντρικών ή τοπικών αρχών, δεν παρατηρήθηκαν περιπτώσεις εξύμνησης του ναζισμού, συμπεριλαμβανόμενης της ανέγερσης μνημείων στους ναζιστές και τους συνεργούς τους, διοργάνωσης δημόσιων εκδηλώσεων με σκοπό την εξύμνηση των ναζιστών ή τη διάδοση των ιδεών του νεοναζισμού, καταστροφής των μνημείων προς τιμήν  μαχητών κατά του ναζισμού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκταφής και μεταφοράς των λειψάνων τους, απαγόρευσης των συμβόλων της ΕΣΣΔ ή του Κόκκινου Στρατού», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση.

«Η ελληνική κοινωνία έχει ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ανοσίας στην ρητορική της ακροδεξιάς, δεν δέχεται προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας και δικαιολόγησης των ναζιστών. Αυτό οφείλεται στην ιστορικά διαμορφωμένη δημοτικότητα των αριστερών απόψεων στην Ελλάδα, καθώς και στη μνήμη της Κατοχής από τις χώρες του Άξονα, κατά τη διάρκεια των 1941-1944, που προκάλεσε πολλά ανθρώπινα θύματα και τεράστιες υλικές ζημίες, θέματα για τα οποία η Αθήνα ζητά αποζημίωση από το Βερολίνο. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πάνω από το 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν υπέρ του περιορισμού των δραστηριοτήτων των νεοναζί στην Ελλάδα», προστίθεται.

Παράλληλα, «οι δήμοι δεκάδων πόλεων της χώρας δεν εμποδίζουν τους Ρώσους συμπατριώτες μαζί με τους κατοίκους των περιοχών να οργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ημέρα της Νίκης, συμπεριλαμβανομένης της δράσης "Αθάνατο Τάγμα"».

Εξάλλου, όπως σημειώνεται, «θέση με ενεργή άποψη στον αγώνα κατά των προσπαθειών αναθεώρησης του αποτελέσματος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της απόρριψης των εγκλημάτων του φασισμού κατέχει η ΜΚΟ Ελληνορωσική Λέσχη "Διάλογος" και ορισμένοι ακτιβιστές-αντιφασιστές».

Στο θέμα της «διαθρησκειακής αλληλεπίδρασης», η έκθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ υπενθυμίζει διάσκεψη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου καθώς και το έργο της ΜΚΟ «Αποστολή».

«Μεταξύ των γεγονότων που ενθαρρύνουν τη διαθρησκειακή αλληλεπίδραση, οι ειδικοί σημειώνουν μια διάσκεψη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για την ειρηνική συνύπαρξη αντιπροσώπων διαφορετικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή (πραγματοποιήθηκε το 2015 και το 2017), καθώς και οι δράσεις που οργανώθηκαν από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Αποστολή"», αναφέρει η έκθεση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Tags:
ναζισμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, έκθεση, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Ρωσία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK