17:50 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ψηφοφορία σε εκλογές

Ευρωεκλογές 2019: Πού ψηφίζω, τι έγγραφα πρέπει να έχω, πόσους σταυρούς μπορώ να βάλω

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Οι ευρωεκλογές 2019 θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου και σε λειτουργία είναι η εφαρμογή του υπ. Εσωτερικών για να μάθεις πού ψηφίζεις. Πληροφορίες για τα όρια ηλικίας, τους σταυρούς στα ψηφοδέλτια και την εκλογική διαδικασία.

Στις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές 2019, μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2019.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν πού ψηφίζουν από την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», όπου πρέπει να συμπληρώσουν επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας (προαιρετικά) και έτος γέννησης. Εναλλακτικά, όσοι τυχαίνει να έχουν ειδικό εκλογικό αριθμό, μπορούν να τον συμπληρώσουν μαζί με το επώνυμό τους για να μάθουν πού ψηφίζουν.

Η ψηφοφορία στις 26 Μαΐου ξεκινά στις 7:00 το πρωί και οι κάλπες κλείνουν στις 19:00.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι  Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου της χρονιάς των εκλογών. Ως εκ τούτου, στις ευρωεκλογές 2019 ψηφίζουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2002.

Δικαίωμα ψήφου έχουν επίσης πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα, πληρούν τα παραπάνω ηλικιακά όρια, δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.

Ανήμερα των εκλογών, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους προκειμένου να ψηφίσουν. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζουν ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Την ευθύνη για τη διεξαγωγή έχει η εφορευτική επιτροπή, η οποία θα δώσει στον ψηφοφόρο έναν φάκελο υπογεγραμμένο και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και τα ψηφοδέλτια όλων των συνδυασμών.

Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει με σταυρό μέχρι και τέσσερις υποψηφίους του συνδυασμού που ψηφίζει.

Τα ψηφοδέλτια είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα, καθώς για τις ευρωεκλογές, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Η χώρα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι εκλογείς που λόγω σωματικής αδυναμίας δεν μπορούν να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, μπορούν να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Τι ισχύει για Έλληνες κατοίκους εξωτερικού

Στις ευρωεκλογές, δικαίωμα εκλέγειν έχουν και οι Έλληνες πολίτες που κατοικούν στις 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε. καθώς και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κράτος της Ε.Ε.

Τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στα γενικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελληνική Επικράτεια.

Οι ψηφοφόροι του εξωτερικού πρέπει να πληροφορηθούν έγκαιρα για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους.

Η ψηφοφορία για τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στα κράτη μέλη της Ε.Ε θα διεξαχθεί, το Σάββατο, 25 Μαΐου 2019. Κατά την ψηφοφορία, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού για να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν θα πρέπει να είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της Ελλάδας, να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να μην το έχουν στερηθεί, να υποβάλουν δήλωση στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής, να διαμένουν ή να βρίσκονται σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή σχετικής δήλωσης ήταν η 29η Μαρτίου 2019

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε συσταθούν τα εκλογικά τμήματα θα χρησιμοποιηθούν κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών, κτίρια άλλων ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών, ανεξάρτητα γραφεία ιερών ναών της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων. Εάν δεν επαρκούν τα κτίρια αυτά, είναι δυνατή η χρήση κτιρίων ή καταστημάτων του οικείου κράτους μέλους της Ε.Ε.

Tags:
εκλογές 2019, ευρωεκλογές 2019, ψηφοφορία, ευρωεκλογές, εκλογές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK