18:58 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Έλληνας πρώην πρέσβης καταγγέλλει την ΕΕ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λιτότητα, ενώ ζητά αποζημίωση από τα αρμόδια όργανα της, για τη σύνταξή του που μειώθηκε κατά 60%.

Ένα δριμύ κατηγορώ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αρμόδια όργανά της, απευθύνει ο Πρέσβης επί τιμή, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, επικαλούμενος παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οδήγησαν στη ριζική αλλαγή της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών, με μια σειρά θανάτων και αυτοκτονίες.

«Σε επιστολή μου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιγράφω με λεπτομέρεια την τραγική κατάσταση της Ελλάδος και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται εκεί λόγω των μέτρων λιτότητας, που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. και τους δανειστές. Μεγάλη προτεραιότητα δίνει η Ε.Ε. στον τραπεζικό τομέα ενώ αγνοεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών», επισημαίνει.

Με μια μακρά διπλωματική διαδρομή, από το 1993 που διορίστηκε ως πρώτος Έλληνας πρέσβης στην ανεξάρτητη Αρμενία, στο Τορόντο, στο Πεκίνο, στις μόνιμες αντιπροσωπείες της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες και στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, αλλά και ως Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, εξηγεί στο Sputnik, την προσπάθεια που έκανε για να πείσει τους Ευρωπαίους να σταματήσουν να ακολουθούν πολιτικές λιτότητας.

«Το 2017 και 2018 επισκέφθηκα τα Υπουργεία Εξωτερικών των κρατών του Μπένελουξ (σ.σ. Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και της Γερμανίας, και στις συναντήσεις που είχα με τις Διευθύνσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έθεσα το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Όλοι αναγνώρισαν αυτές τις παραβιάσεις, που τις απέδωσαν στην έλλειψη ενδιαφέροντος του Eurogroup και δεν ήξεραν πως να επιλύσουν το θέμα. Η απάντηση μου, ήταν να ακολουθήσουν τις συστάσεις των ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, που πρότειναν την μη υιοθέτηση μέτρων λιτότητας που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς οι παραβιάσεις συνεχίζονται, παρά την συνάντηση που είχε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015», τονίζει.

Ο ίδιος θυμάται ότι σαν νεαρός διπλωμάτης υπήρξε μέλος της αντιπροσωπείας που διαπραγματεύθηκε την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ, «αλλά ήταν ένας διαφορετικός οργανισμός από τον σημερινό, που σεβόταν τους πολίτες».

«Η ΕΟΚ έδινε έμφαση στους πολίτες της, στην ευημερία τους και στα κοινωνικά τους δικαιώματα, αντίθετα με όσα γίνονται σήμερα, όπου προτεραιότητα δίνεται στην ασφάλεια του τραπεζικού τομέα, ενώ αγνοούνται απολύτως τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε», επισημαίνει.

Την ίδια στιγμή ζήτησε αποζημίωση για την μείωση της σύνταξης του κατά 60% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το άρθρο 43 παρ.1 του Χάρτου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε αναφέρει τα εξής: "Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αποκατάσταση εκ μέρους της Ένωσης της ζημίας που του προξένησαν τα θεσμικά όργανα η οι υπάλληλοι της κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις γενικές αρχές που είναι κοινές στα δίκαια των κρατών μελών". Την 12η Ιανουαρίου 2019, επικαλέσθηκα το άρθρο αυτό και η επιστολή επίκλησης ήταν συνημμένη σε επιστολή που απηύθυνα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και του ζήτησα αποζημίωση για τη μείωση της σύνταξης μου κατά 60%».

Στη διπλωματική του πορεία διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Σαν Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το 2004, συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις για το σύνταγμα της Ε.Ε. και στα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων. Τα πράγματα δεν εφαρμόστηκαν όπως έπρεπε», αναφέρει.

Ο πρώην πρέσβης σημειώνει, ότι αναφορικά με την Ελλάδα, η επίσημη δικαιολογία για την οποία επιβλήθηκε η πολιτική των μνημονίων με προγράμματα αυστηρής λιτότητάς, ήταν να μειωθεί το δημόσιο χρέος που το 2010 ήταν περίπου 120% του ΑΕΠ. «Αλλά αντί να μειωθεί έχει φθάσει σήμερα στο επίπεδο του 185% περίπου. Πάντως όλοι μας γνωρίζουμε, ότι ο πραγματικός λόγος υπήρξε η σωτηρία των Γαλλικών και Γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα πτώχευε. Από την αρχή, ήταν ξεκάθαρο σε πολλούς ότι τα μέτρα δεν θα ήταν αποτελεσματικά, αλλά οι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό και εφαρμογή τους αρνήθηκα να αλλάξουν τις εσφαλμένες πολιτικές τους, ακόμα και όταν αναγνώρισαν τα λάθη τους», επισήμανε.

«Αυτές είναι οι παραβιάσεις»

Πάγια θέση του η άποψη ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, παραβιάζουν τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού. «Αυτό προκύπτει και από την έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ Σέφας Λούμινα, αναφορικά με τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους και άλλων διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων κρατών, στην πλήρη απόλαυση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών (A/HRC/35/50 Add.1,7.3.14),η έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, (A/HRC/31/60 Add.2.27.2.16) και οι εκθέσεις της Επιτροπής Αληθείας για το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Βουλής του Αυγούστου και Οκτωβρίου 2015.

Η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει παραβιασθεί, ιδιαίτερα το άρθρο 2 που αφορά τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές οι παραβιάσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών Ελλήνων με την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 42.5%), κακή διατροφή, έλλειψη επαρκούς θέρμανσης, αυτοκτονίες κλπ. Πριν από το 2009 ο ετήσιος αριθμός θανάτων στην Ελλάδα, εκυμαίνετο μεταξύ 60 και 70.000. Το 2017 ο αριθμός αυτός έφθασε στους 124.832,ενω το 2018 ήταν 120.886.Οι Ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν θεσμός και το ΔΝΤ, είναι συνυπεύθυνοι για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα που έχουν οδηγήσει στον θάνατον τόσων πολλών ανθρώπων».

«Ζητώ την απάντηση της Κομισιόν»

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την συστημένη επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της στις 17 Ιανουαρίου 2019. Στις 27 Φεβρουαρίου έστειλα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στον Michael Shotter, μέλος του Γραφείου του Προέδρου, με όλη την προηγούμενη αλληλογραφία ζητώντας μία απάντηση. Έκτοτε δεν έχω λάβει τίποτα. Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 17 της Συνθήκης αναφέρει ότι η Επιτροπή θα διασφαλίσει την εφαρμογή των Συνθηκών.

Αποτελεί όνειδος για την Επιτροπή να μην απαντάει σε αιτήματα με τα οποία επισήμως ζητείται η εφαρμογή άρθρων της συνθήκης από πολίτες της Ε.Ε, να τα αγνοεί και να παραβιάζει έτσι τις Συνθήκες που η ίδια είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει. Συνεπώς η αύξηση της αγανάκτησης —που παρουσιάζεται σαν λαϊκισμός- του Ευρωπαϊκού λαού, είναι και αποτέλεσμα της παραβίασης από την Ε.Ε. των Συνθηκών της.Εν όψει των ευρωεκλογών, θα πρέπει να προτιμηθούν κόμματα που δεν είχαν ποτέ αντιπροσωπευθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ελπίδα ότι η νέα σύνθεση του, θα του δώσει την δύναμη και το κύρος που χρειάζεται για να υποχρεώσει τα άλλα όργανα της Ε.Ε. Να τηρούν τις Συνθήκες και να σέβονται τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ».

Tags:
διπλωματία, λιτότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, ΟΗΕ, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK