00:00 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Ψηφοφορία σε εκλογές

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Πού ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες 17 ετών και άνω. Δείτε τι ισχύει με τους σταυρούς προτίμησης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου. Η ψηφοφορία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αρχίζει στις 7:00 και ολοκληρώνεται στις 19:00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, όπως συμπλήρωση του 70ου έτους ηλικίας, απουσία στο εξωτερικό, κτλ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι οι  Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου της χρονιάς των εκλογών. Οπότε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019 μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.

Οι πολίτες μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν από την ειδική εφαρμογή του υπ. Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», συμπληρώνοντας επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας (προαιρετικά) και έτος γέννησης. Εναλλακτικά, μπορούν να πληκτρολογήσουν στην εφαρμογή τον ειδικό εκλογικό αριθμό τους καθώς και το επώνυμό τους.

Όσοι δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους, μπορούν να απευθυνθούν στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια.

Σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές 2019, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ψηφίσουν μόνο στην Ελλάδα.

Οι ψηφοφόροι πρέπει να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα με την ταυτότητά τους. Εναλλακτικά, πρέπει να έχουν το διαβατήριό ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Αποδεκτή γίνεται και η «κομμένη» ταυτότητα. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες.

Τι ισχύει με τους σταυρούς

Ελαφρώς σύνθετα είναι τα πράγματα όσον αφορά τον αριθμό των σταυρών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να πληροφορηθούν τι ισχύει προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα τις ημέρες των εκλογών.

Γενικά, για την εκλογή συμβούλων κοινότητας άνω των 300 κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με έως δύο σταυρούς. Για την εκλογή προέδρων κοινότητας έως 300 κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός υποψηφίου.

Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων

Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του ως εξής:

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες: υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες: υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου μίας από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Στις περιφερειακές εκλογές 2019, ο αριθμός των σταυρών προτίμησης διαμορφώνεται ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής περιφέρειας. Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως έναν σταυρό εάν εκλέγονται έως τρεις σύμβουλοι, έως 2 σταυρούς εάν εκλέγονται 4-7 σύμβουλοι, έως 3 σταυρούς εάν εκλέγονται 8-12 σύμβουλοι και έως 4 σταυρούς εάν εκλέγονται 13 και άνω σύμβουλοι.

Tags:
ψηφοφορία, Περιφέρεια, δημοτικές εκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, αυτοδιοικητικές εκλογές, εκλογές 2019, εκλογές, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK