07:38 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Ανδραβίδα.

Αγωνία στην Ανδραβίδα για το βουητό και τις σεισμικές δονήσεις: «Η γη βρυχάται»

© Φωτογραφία: The Best
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ανδραβίδα η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, με τον δήμο να ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλοί κάτοικοι φοβούνται να κοιμηθούν στα σπίτια τους, ενώ πληροφορίες μιλούν για ζημιές από τις δονήσεις.

Στους δρόμους διανυκτερεύουν πολλοί κάτοικοι στην Ανδραβίδα Ηλείας, οι οποίοι αναφέρουν ότι συχνά «η γη βρυχάται, ένας ήχος που μας τρομάζει», εν μέσω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται, το τελευταίο διάστημα, στην Αχαΐα και Ηλεία, ωθώντας μάλιστα και κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου να μεταβεί στην περιοχή. 

Η ανησυχία είναι έκδηλη στην Ανδραβίδα και στον Κάμπο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από το patrisnews.com, οι κάτοικοι αισθάνονται τη γη να τρέμει κάτω, ακούγοντας ένα τρομακτικό βουητό.

Ζημιές μετά τους συνεχείς σεισμοί, σε επαγρύπνηση οι κάτοικοι, κλειστά σχολεία

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέγραψαν περισσότερες από 12 σεισμικές δονήσεις. 

Αρκετοί διανυκτέρευσαν έξω από τα σπίτια, ενώ αρκετοί περίπου 300 άτομα, έχουν επιλέξει τον δρόμο της φυγής προς την Πάτρα και την Αθήνα σε συγγενικά σπίτια.

Στην περιοχή μάλιστα έχουν ήδη φθάσει σκηνές που θα στηθούν (αν χρειασθεί) σε χώρο όπου υπάρχουν χημικές τουαλέτες.

Τα σχολεία παραμένουν, εν τω μεταξύ, κλειστά τόσο στον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης όσο και στον δήμο Πηνειού.

Υλικές ζημιές στην Ανδραβίδα.
Υλικές ζημιές στην Ανδραβίδα.

Από τις συνεχείς δονήσεις και ιδιαίτερα από το μεσημέρι χθες και μετά, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πέσει από παλιά σπίτια σοβάδες, μαρκίζες, ένα χαγιάτι χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός.

«Να κηρυχθεί η Ανδραβίδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Σε επαγρύπνηση για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα.
Σε επαγρύπνηση για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα.

Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης ζητά να κηρυχθεί η Ανδραβίδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χθες έφθασαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τέσσερις φορητοί σεισμογράφοι και κλιμάκιο δύο επιστημόνων που θα καταγράψουν το φαινόμενο των συνεχών δονήσεων ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανδραβίδας και τα στοιχεία θα τα στείλουν στην υπηρεσία τους.

Κινητοποίηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Το κλιμάκιο επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποφασίστηκε να σπεύσει στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας, εξ αιτίας της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή που εντάθηκε αυτήν την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε Αχαΐα και Ηλεία κλιμάκιο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μετά τους συνεχιζόμενους σεισμούς

Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας.

Τα δεδομένα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο, μέσω κινητής τηλεφωνίας, στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Θησείο, προκειμένου να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Οι προειδοποιήσεις Τσελέντη

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους της Ηλείας να είναι σε επαγρύπνηση. 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Lepanto, το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Τσελέντης «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» στους κατοίκους της περιοχής, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας δεν θα πρέπει να είναι ήρεμοι, αλλά αντίθετα θα πρέπει «να κοιμούνται σε αναμμένα κάρβουνα». 

Σε νέες δηλώσεις του στο Achaia channel, ο ίδιος επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του, καλώντας τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

Tags:
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Άκης Τσελέντης, Ηλεία, Αχαΐα, σεισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK