01:46 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ανώτατοι δικαστικοί αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι ο νόμος που «έκοψε» τα δώρα και τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου είναι συνταγματικός και οι περικοπές αυτές είναι καθόλα νόμιμες.

Συνταγματικές έκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος άδειας — δηλαδή των λεγόμενων 13ου και 14ου μισθού — για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, οι ανώτατοι δικαστικοί αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι ο νόμος που «έκοψε» τα δώρα και τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου είναι συνταγματικός και οι περικοπές αυτές νόμιμες.

Κατά το ίδιο μέσο, η δικαστική ανατροπή συνέβη την Παρασκευή σε θυελλώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι αντίθετη από την προηγούμενη κρίση του αρμόδιου τμήματος του ΣτΕ, πριν από έναν χρόνο.

Ειδικότερα, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις συγκεκριμένες περικοπές, εκτιμώντας πως είναι αντίθετες με τα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος, που καθιερώνουν τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Λόγω όμως της αντισυνταγματικότητας, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική επίλυση.

Τις περικοπές δώρων και επιδόματος αδείας προέβλεπε ο νόμος 4093 του 2012.

Σχετικά:

Όσα πρέπει να ξέρετε για το δώρο του Πάσχα: Ποιοι το δικαιούνται - Πότε θα καταβληθεί
Tags:
δώρο Πάσχα, Χριστούγεννα, δώρο, δημόσιοι υπάλληλοι, μισθός, επίδομα, άδεια, Δημόσιο, δικαστήριο, Δικαιοσύνη, Ανώτατο Δικαστήριο, Συμβούλιο της Επικρατείας, ΣτΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK