09:02 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ

ΑΔΕΔΥ: Οργή και αγανάκτηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ο νόμος που «έκοψε» τα δώρα και τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου είναι συνταγματικός.

«Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους της χώρας μας», σημειώνει η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.

Χθες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  έκρινε συνταγματικές κατά πλειοψηφία τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος άδειας - δηλαδή των λεγόμενων 13ου και 14ου μισθού - για τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε σε αυτή την απόφαση, όταν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει με ευρύτατη πλειοψηφία (6-1) αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 4093/12, που εξαφάνισαν εντελώς τα δώρα των Δημοσίων Υπαλλήλων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ.

«Εξαιτίας, δε, αυτής της απόφασης (του ΣΤ΄ Τμήματος) εκατοντάδες χιλιάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν με αγωγές τον 13ο και 14ο μισθό, αφού ως γνωστό οι αποφάσεις του ΣτΕ, πλέον, δεν έχουν αναδρομική ισχύ, παρά μόνο για όσους έχουν ασκήσει ένδικα μέσα», συμπληρώνει η ΑΔΕΔΥ.

«Βέβαια, έχουμε συνηθίσει στις απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ, στις προσφυγές που η ΑΔΕΔΥ καταθέτει», σημειώνει και προσθέτει: «Επισημαίνουμε ότι όλες μας οι προσφυγές για τις περικοπές των μνημονίων απορρίφθηκαν».

«Βαρύτατες ευθύνες για την όλη κατάσταση φέρει η κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε να χορηγήσει με πολιτική της απόφαση τον 13ο και 14ο μισθό. Από τη μία ισχυρίζεται ότι δήθεν βγήκαμε από τα μνημόνια και από την άλλη αρνείται να ακυρώσει έστω και κατ’ ελάχιστο τις περικοπές των μνημονίων», τονίζει.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ακόμη ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί με όλα τα συνδικαλιστικά μέσα τη χορήγηση των δώρων, ζητώντας από την κυβέρνηση πολιτική απόφαση, ενώ διαμηνύει ότι «ο μοναδικός δρόμος για την επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και την καταβολή των αναδρομικών είναι ο διαρκής και συντονισμένος αγώνας των εργαζόμενων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων». «Σε αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα», αναφέρεται.

Tags:
δημόσιοι υπάλληλοι, Συμβούλιο της Επικρατείας, ΑΔΕΔΥ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK