08:38 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Να γίνει διάλογος για την αυτοκεφαλία

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (56)
0 0 0
Βρείτε μας

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, βρέθηκε για δύο ημέρες στην Αθήνα και αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με Προκαθημένους Τοπικών Εκκλησιών, σχετικά με το θέμα που αφορά την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

«Μετά τον Τόμο Αυτοκεφαλίας που εξέδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όλοι μας είμεθα κουμπωμένοι και δεν κινήθηκε κανείς. Πιστεύω ότι ορθώς δεν κινήθηκε κανείς, γιατί αν προσπαθούσαν άλλοι μεν να στηρίξουν τον Κωνσταντινουπόλεως, άλλοι να στηρίξουν τον Μόσχας, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα είχαμε σχίσμα! Κάτι τέτοιο, πάση θυσία έπρεπε να αποφευχθεί, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μιλώντας στο Romfea.gr. 

«Τότε θεώρησα καλό, αφού το συζήτησα πρώτα με τον φίλτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, να προσεγγίσουμε τον Παναγιώτατο, ο οποίος είχε τους ενδοιασμούς του, αλλά στο τέλος είχαμε τη σύμφωνη γνώμη ότι με πολλή προσοχή, πολύ σεβασμό, πολύ αγάπη θα πλησιάσουμε όλους τους Προκαθήμενους και θα συζητήσουμε μαζί τους, το θέμα αυτό και να φτάσουμε σε αίσιο πέρας. Αυτή είναι η προσπάθεια μου!»

Ερωτηθείς αν το Πατριαρχείο Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να ξεκινήσουν έναν διάλογο επί του θέματος, απαντά ότι «μόνοι τους, δεν μπορούν, γι' αυτό επεμβαίνουμε εμείς! Σε διάλογο θα μπούμε όταν έρθει η ώρα και θα είμαστε όλοι μαζί».

Ερωτηθείς αν η Εκκλησία της Ελλάδος θα είναι η πρώτη Εκκλησία, που θα αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας απαντάει ότι «αν βρεθεί μια Εκκλησία να συμφωνήσει με τον έναν, η να βρεθεί μία άλλη Εκκλησία να συμφωνήσει με τον άλλον, αυτό θα είναι μεγάλο κακό! Μπορεί να φτάσουμε σε σχίσμα».Τον Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος είχε υπογράψει και παραδώσει στον Επιφάνιο Δουμένκο, τον Τόμο εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία. Οι δύο τελετές πραγματοποιήθηκαν στο Φανάρι, παρουσία και πάλι του πρόεδρου της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δεν παρευρέθησαν εκπρόσωποι των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, καμία εκ των οποίων δεν είχε αναγνωρίσει μέχρι τη στιγμή εκείνη τη νέα Ουκρανική Εκκλησία, εκτός από τον ίδιο τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει κατά το παρελθόν σχολιάσει την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (56)

Σχετικά:

Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας
Tags:
αυτοκεφαλία, Εκκλησία της Ελλάδος, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK