08:23 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Εκλογές.

Δείτε πώς ψηφίζετε και πόσους σταυρούς βάζετε

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019 (176)
0 10
Βρείτε μας

Έφτασε η μέρα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου και το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει σχετικό οδηγό για την εκλογική διαδικασία. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα.

Οι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα και δικαίωμα ψήφου έχουν για πρώτη φορά όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002).

Οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα και ενδέχεται να ψηφίζουν και σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΤΕ, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Τι ισχύει, όμως, για την εκλογική διαδικασία και πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι;

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία:

1. Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή.

2. Η εφορευτική επιτροπή, στη συνέχεια, αναγνωρίζει την ταυτότητά των εκλογέων και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

3. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

4. Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Στις εκλογές ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή στη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου.

Σημειώνεται ότι εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, κάθε ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του για τέσσερις, κατά ανώτατο όριο, υποψήφιους του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Όσον αφορά στους υποψηφίους των διάφορων συνδυασμών, οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου, ο οποίος και προέβη στις σχετικές ανακοινώσεις ως αρμόδιο Δικαστήριο της Ελλάδας.

Για να δείτε τους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές, λοιπόν, πατήστε εδώ

Όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ισχύουν τα εξής:

* Σημειωτέον ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ψηφίζουμε για την ανάδειξη α) των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, β) περιφερειάρχη και μελών περιφερειακού συμβουλίου, γ) δημάρχου και μελών δημοτικού συμβουλίου, δ) των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων (συμβούλους κοινότητας για τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ή προέδρων κοινοτήτων για τις κοινότητες έως 300 κατοίκων).

Περιφερειακές Εκλογές:

Με τον σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

Προς 1 υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Προς 1 ή 2 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Προς 1 ή 2 ή 3 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Προς 1 ή 2 ή 3 ή 4 υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές Εκλογές:

Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: Έως 3 σταυρούς προτίμησης.

Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως 3 έδρες: 1 σταυρό προτίμησης.

Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από 3 έδρες: Έως 3 σταυρούς προτίμησης.

Και 1 σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: Έως 2 σταυρούς προτίμησης

Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: 1 σταυρό προτίμησης

Το υπουργείο Εσωτερικών παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες σε ειδική εφαρμογή, όπου οι εκλογείς επιλέγουν μια περιοχή πάνω στο χάρτη, για να μάθουν τι ισχύει με τους σταυρούς.

Για να δείτε, λοιπόν, πόσους σταυρούς βάζετε, πατήστε εδώ.

Ποια έγγραφα πρέπει να έχετε μαζί σας

Μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες 

Εκλογείς με σωματική αδυναμία, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Ο κάθε εκλογέας που ψήφισε μπορεί να ζητήσει και να λάβει σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Θέμα:
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019 (176)
Tags:
πόσους σταυρούς βάζουμε, δημοτικές εκλογές αποτελέσματα, ευρωεκλογές αποτελέσματα, πού ψηφίζω, πώς ψηφίζω, νέα, αποτελέσματα εκλογών, ειδήσεις σήμερα, ψηφοθηρία, ψηφοδέλτια, εκλογές 2019, ευρωεκλογές 2019, ειδήσεις, αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, εκλογικές περιφέρειες, ευρωεκλογές, δημοτικές εκλογές, εκλογές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK