19:36 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (104)
0 0 0
Βρείτε μας

Η ενθρόνιση του νέου προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Ελπιδοφόρου, είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου. Εκκλησιαστικοί κύκλοι ωστόσο, σημειώνουν πως η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη. Ορισμένοι δεν συμφωνούν με την υποψηφιότητά του και η εν λόγω ενθρόνιση θα δείξει εάν η Εκκλησία της Αμερικής θα παραμείνει ενωμένη.

Τον νέο προκαθήμενο της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής Ελπιδοφόρο δέχθηκε το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος στάθηκε στη σημασία της στήριξης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ σημείωσε ότι η αποστολή του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου αφορά τη στήριξη της ομογένειας.

«Γνωρίζετε τα πράγματα, έχετε υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις, έχετε αποδείξει ότι γνωρίζετε τα ζητήματα και του Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας. Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι θα τα καταφέρετε και προσευχόμαστε να σας δυναμώνει και ο Θεός προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Παυλόπουλος. 

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπογράμμισε ότι «η ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το καύχημα του Γένους μας και του Έθνους μας, του Ελληνισμού απανταχού της γης».

«Το Έθνος μας έχει αποδείξει ότι όταν έχει ομοφροσύνη και ενότητα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Πιστεύω στις δυνατότητες του έθνους μας, πιστεύω στις μεγάλες δυνατότητες της ομογένειάς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες - να είστε βέβαιος - ότι θα είναι πάντοτε ενωμένες και στην υπηρεσία του έθνους αλλά και του πατριαρχείου μας» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο νέος προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έχει δηλώσει ότι η ενθρόνισή του θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου. Εκκλησιαστικοί κύκλοι ωστόσο, σημειώνουν πως η κατάσταση είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Αρκετοί είναι εκείνοι στην Αρχιεπισκοπή, που δεν συμφωνούν με την υποψηφιότητά του και η εν λόγω ενθρόνιση θα δείξει εάν η Εκκλησία της Αμερικής θα παραμείνει ενωμένη.

Ο νέος προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής υποστηρίζει την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας και εκλέχθηκε σε μια εποχή που οι φωνές υπέρ της αυτοκεφαλίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι έντονες και δυνατές. Παρότι στις 11 Μαΐου, τα μέλη της Συνόδου ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, η εκλογή του εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως η τήρηση της νομιμότητας της διαδικασίας και των συμφερόντων των ενοριτών της Αμερικής.

Ορισμένοι κληρικοί και πολίτες στην Αμερική θεωρούσαν ότι ο Ελπιδοφόρος είναι υπεύθυνος για την καθυστέρηση της διερεύνησης για το σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Αστόρια το 2010 και διαφώνησαν με την υποψηφιότητά του. Όπως έχει σχολιάσει στο Sputnik ανώνυμη εκκλησιαστική πηγή, η ενθρόνιση του Ελπιδοφόρου θα δείξει εάν η Αρχιεπισκοπή τον έχει αποδεχθεί.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (104)

Σχετικά:

Ποια ζητήματα εγείρει η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής και ποια «αγκάθια» κουβαλά
Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος
Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Tags:
ουκρανική εκκλησία, αυτοκεφαλία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Προκόπης Παυλόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK