19:29 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019 (176)
0 0 0
Βρείτε μας

Αμοιβή και για όσους κληρώνονται να εκτελέσουν καθήκοντα στις εφορευτικές επιτροπές ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σχολιάζοντας την εκλογική διαδικασία της 26ης Μαΐου.

Σε αποτίμηση της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής προχωράει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκαν τετραπλές εκλογές στη χώρα μας (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές), με την ημέρα των εκλογών να χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις και ουρές, λόγω της μη εμφάνισης μελών της εφορευτικής επιτροπής σε διάφορα εκλογικά τμήματα.

«Με την προκήρυξη των ταυτόχρονων εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση είχε γίνει εξ αρχής αντιληπτή η δυσκολία του εγχειρήματος για τα Δικαστήρια που θα αναλάμβαναν την διαδικασία», αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της. 

«Η ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών καλπών και ο αναγκαίος διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων απαιτούσαν τη συμμετοχή διπλάσιου αριθμού δικαστικών αντιπροσώπων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στα καθήκοντά τους με υπερένταση των δυνάμεών τους», αναφέρει. 

Και συνεχίζει: «Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι ο διορισμός της πλειοψηφίας των δικαστικών λειτουργών και των υπαλλήλων ως τακτικών δικαστικών αντιπροσώπων αποδυνάμωσε αριθμητικά τα συνεργεία παραλαβής του εκλογικού υλικού με συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκαν χιλιάδες δικαστικοί αντιπρόσωποι».

«Πολλοί δικαστικοί λειτουργοί αναγκάστηκαν αμέσως μετά την παράδοση των εκλογικών σάκων τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας να συμμετέχουν αρκετές ώρες και στα συνεργεία παραλαβής του υλικού, παρά το γεγονός ότι ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών αίτημα της Ένωσης και αυξήθηκε κατά ένα μέρος ο αριθμός των δικαστικών λειτουργών που συμμετέχουν στα εκλογικά συνεργεία από 918 σε 987, με τη συμμετοχή και Ειρηνοδικών», επισημαίνεται ακόμη. 

Παρατηρήθηκε επίσης, σύμφωνα με τους δικαστές και τους εισαγγελείς, το φαινόμενο να λειτουργούν μεγάλα εκλογικά τμήματα έχοντας την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών και στις 4 κάλπες.

Ακόμη, αναφέρουν ότι το πρώτο βήμα που έγινε με την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (tablet) μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα πρέπει να υποκαταστήσει πλήρως την συμπλήρωση των χειρόγραφων πρακτικών που συνεπάγεται περιττή σπατάλη χρόνου.

Μάλιστα, όπως τονίζει η ανακοίνωση, «η απροθυμία των πολιτών να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές δυσχέρανε σημαντικά την διαδικασία».

«Είναι καιρός η Πολιτεία να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να καθορίσει αμοιβή και για όσους κληρώνονται να εκτελέσουν καθήκοντα στις εφορευτικές επιτροπές», σημειώνει συγκεκριμένα.

Και καταλήγει: «Στους δικαστικούς αντιπροσώπους και στους υπαλλήλους των αρμόδιων φορέων, που συμμετείχαν στην πιο δύσκολη εκλογική διαδικασία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».

Θέμα:
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019 (176)
Tags:
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εισαγγελείς, δικαστές, αποτελέσματα εκλογών, αποτελέσματα, αυτοδιοικητικές εκλογές, περιφερειακές εκλογές, δημοτικές εκλογές, ευρωεκλογές 2019, εκλογές 2019, ευρωεκλογές, εκλογές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK