10:09 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο νέος αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, είχε συνάντηση την Παρασκευή, στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ, είχε σήμερα ο νέος αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη σημασία της ενθρόνισης του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής τόσο για την Ορθοδοξία όσο και για την ομογένεια ευρύτερα και τον ενημέρωσε ότι θα παρευρεθεί στην ενθρόνιση του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών και δήλωσε πως αισθάνεται ασφαλής για τα νέα του καθήκοντα.

«Είμαι χαρούμενος που η συνάντηση μου με τον υπουργό πήγε πάρα πολύ καλά. Άλλωστε γνωριζόμαστε από καιρού, και όχι μόνο με τον ίδιο, αλλά και τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ με τον οποίο μας συνδέει παλιά φιλία. Και έτσι οπλισμένος και εφοδιασμένος με τις ευχές και του Πατριάρχου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και με τις ευχές όλου του γένους και του έθνους αισθάνομαι ασφαλής να αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα», τόνισε ο Ελπιδοφόρος.

Πρόσθεσε ότι προσκάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Κουίκ αλλά και όλους τους πολιτικούς ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε μέχρι τώρα στην Αθήνα, στην ενθρόνισή του, στις 22 Ιουνίου.

Ευχήθηκε, μάλιστα, «να μπορέσουν όλοι να ξεπεράσουν τις υποχρεώσεις που έχουν λόγω της δύσκολης πολιτικής συγκυρίας που διανύει η χώρα και να είναι μαζί μου σε αυτή τη μεγάλη μέρα, η οποία είναι μια μεγάλη μέρα όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για την ομογένεια στο εξωτερικό, αλλά και για όλο το έθνος».

​Σημειώνεται πως ο νέος προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι η ενθρόνισή του θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου. Εκκλησιαστικοί κύκλοι, ωστόσο, σημειώνουν πως η κατάσταση είναι λίγο πιο πολύπλοκη καθώς αρκετοί είναι εκείνοι στην Αρχιεπισκοπή, που δεν συμφωνούν με την υποψηφιότητά του. Η ενθρόνιση θα δείξει εάν η Εκκλησία της Αμερικής θα παραμείνει ενωμένη.

Επίσης, ο νέος αρχιεπίσκοπος Αμερικής υποστηρίζει την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας και εκλέχθηκε σε μια εποχή που οι φωνές υπέρ της αυτοκεφαλίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι έντονες και δυνατές. Παρότι στις 11 Μαΐου, τα μέλη της Συνόδου ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, η εκλογή του εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως η τήρηση της νομιμότητας της διαδικασίας και των συμφερόντων των ενοριτών της Αμερικής.

Ορισμένοι κληρικοί και πολίτες στην Αμερική θεωρούσαν ότι ο Ελπιδοφόρος είναι υπεύθυνος για την καθυστέρηση της διερεύνησης για το σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Αστόρια το 2010 και διαφώνησαν με την υποψηφιότητά του. Όπως έχει σχολιάσει στο Sputnik ανώνυμη εκκλησιαστική πηγή, η ενθρόνιση του Ελπιδοφόρου θα δείξει εάν η Αρχιεπισκοπή τον έχει αποδεχθεί.

Tags:
αυτοκεφαλία, ουκρανική εκκλησία, Υπουργείο Εξωτερικών, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, Τέρενς Κουίκ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Ελλάδα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK