12:33 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις δύο κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, εξελέγησαν δύο γυναίκες. Η Ειρήνη Καλού είναι η νέα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Κοκοτίνη η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Με την επιλογή δύο ανώτατων δικαστικών, που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο ως τώρα, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο. 

Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη όπως αναφέρει το kathimerini.gr, η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, ανώτατη δικαστική με γνώσεις και επιστημονική επάρκεια, η οποία είχε χειριστεί το σύνολο της ανάκρισης για την υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς και άλλες σημαντικές θέσεις. Είχε επιλεγεί ως αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου πριν από ένα χρόνο και θα παραμείνει στην Προεδρία του Αρείου Πάγου για μία ακόμη διετία.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη, η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ως αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου ορίζονται οι Ευαγγελία Νίκα, ο Κωνσταντίνος Κοσούλης και ο Δημήτρης Μακρής.

«Θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη η διαδικασία» τόνισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι «η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη, όπως ο νόμος ορίζει, πολύ πριν τις Ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους. Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας, ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση».

«Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή» φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του υπ. Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, για αλλαγή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με συναίνεση, τονίζοντας ότι θα αποτελούσε «αντισυνταγματική» κίνηση.

Tags:
Άρειος Πάγος, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ειρήνη Καλού
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK