18:52 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση της δολοφονίας του Δημήτρη Γραικού έπαιξε επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, που βοήθησε στον εντοπισμό του αυτοκινήτου του κτηνοτρόφου με τη χρήση ειδικής τεχνολογίας.

Η σορός του Δημήτρη Γραικού εντοπίστηκε με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ και με τη χρήση τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα στον λόφο «Καστά» της Αμφίπολης.

Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ κλήθηκε να συνδράμει στην αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό του 59χρονου κτηνοτρόφου λόγω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας που διαθέτει στην γεωφυσική επισκόπηση του εδάφους.

Καθοριστική για την εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας ήταν η «σάρωση» της αγροτικής περιοχής στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης.

«Δυο φορές από τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρεθήκαμε στο χώρο που μας υπέδειξε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε την έρευνα επειδή η περιοχή — λόγω των βροχών — είχε μετατραπεί σε βάλτο και δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το σημείο», αποκάλυψε ο καθηγητής Γεωλογίας, Γρηγόρης Τσόκας, που ήταν επικεφαλής της ομάδας, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Οι αστυνομικοί είχαν υποδείξει στους επιστήμονες συνολικά 5 στρέμματα στα οποία υποπτεύονταν ότι μπορεί να ήταν θαμμένο το αυτοκίνητο του θύματος.

«Ψάχνουμε ένα θαμμένο μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο, πιθανώς αυτοκίνητο, στο υπέδαφος της αγροτικής περιοχής», ήταν η περιγραφή της αστυνομίας στην επιστημονική ομάδα.

«Τελικά εφαρμόσαμε έναν συνδυασμό μεθόδων για την γεωφυσική διασκόπηση του υπεδάφους: Μαγνητική χαρτογράφηση και ηλεκτρική τομογραφία. Μέσα σε πέντε ώρες, εντοπίσαμε έτσι δύο σημεία στο υπέδαφος των οποίων θα μπορούσαν να βρίσκονται μεταλλικά αντικείμενα, αποτυπώσαμε τις συντεταγμένες των δύο αυτών σημείων και ενημερώσαμε τις αρχές. Περισσότερο συνέβαλε η μαγνητική», εξήγησε ο κ. Τσόκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του Δημήτρη Γραικού, εντοπίστηκε η σορός του (Φωτογραφίες)

Ωστόσο, η ανασκαφή στο πρώτο σημείο δεν οδήγησε στο εύρημα που θα ήλπιζαν, αλλά στα θαμμένα μπάζα μιας ολόκληρης οικοδομής!

Στο δεύτερο σημείο όμως οι υποψίες βγήκαν αληθινές και πράγματι εντοπίστηκε το αυτοκίνητο, γεγονός που οδήγησε και στην διαλεύκανση της δολοφονίας του 59χρονου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσόκα, η ερευνητική ομάδα «μπορούσε με τον εξοπλισμό της να ερευνήσει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από τα 5 ή 10 μέτρα της συγκεκριμένης έρευνας», στην οποία οι ανιχνευτές μετάλλου δεν μπορούσα να βοηθήσουν, όπως διαπιστώθηκε.

Στο ερώτημα εάν το ΑΠΘ αναλαμβάνει έργο ανάλογο με αυτό του «CSI», ο καθηγητής εξήγησε ότι «θέσαμε την υψηλή τεχνολογία που διαθέτουμε στην διάθεση της αστυνομίας».

«Η ΕΛ.ΑΣ. και η συγκεκριμένη διεύθυνση που ερευνούσε την υπόθεση διαθέτει υψηλό επίπεδο, επαγγελματισμό κι άτομα που εργάζονται επιστημονικά σε τέτοιο βαθμό που εντυπωσιάζει», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από τους δρ. Αλ. Σταμπολίδη, δρ. Νεκταρία Διαμαντή, δρ Ηλία Φίκο, καθώς και τους καθηγητές Σπαταλά και Τσόκα.

Tags:
δολοφονία, έρευνα, Ελληνική Αστυνομία, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, Δημήτρης Γραικός, Αμφίπολη, Θεσαλλονίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK