05:31 08 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, περιγράφει στο Sputnik πόσο επιβαρυμένες είναι οι ελληνικές θάλασσες από πλαστικά απορρίμματα, προειδοποιώντας πως η ζημιά που έχει ήδη γίνει στο περιβάλλον από τη ρύπανση δεν μπορεί δυστυχώς να αναταχθεί.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελεί το κύριο «όχημα» των Ηνωμένων Εθνών για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για περιβαλλοντικά ζητήματα. Ήταν η 5η Ιουνίου 1972, όταν και άρχισαν οι εργασίες της πρώτης Παγκόσμιας Συνόδου για το Περιβάλλον στην Στοκχόλμη, στο πλαίσιο διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών.

Εκείνη ήταν και η πρώτη φορά που συζητήθηκαν οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις του οικολογικού προβλήματος. Από τη δεκαετία του 1970, όταν και ξεκίνησε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο ο ΟΗΕ επιχειρεί την ενίσχυση των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, εστιάζοντας κάθε χρόνο σε μία συγκεκριμένη απειλή.

Κι αν το 2019 τα Ηνωμένα Έθνη εστιάζουν στις συνέπειες της ρύπανσης του αέρα, αυτή δεν είναι η μόνη απειλή για το περιβάλλον, τόσο παγκοσμίως, όσο και στη χώρα μας. Οι κίνδυνοι ερημοποίησης και λειψυδρίας από τη μια, αλλά και πλημμυρών από την άλλη, ελλοχεύουν διαρκώς, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, έχει μπει και ο αντίκτυπος της εκτεταμένης χρήσης πλαστικών και η επιβάρυνση των ελληνικών θαλασσών από απορρίμματα.

Μιλώντας στο sputniknews.gr, η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, εξηγεί πως η θαλάσσια ρύπανση αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας. Όπως επισημαίνει, δυστυχώς, παρά την αύξηση του βαθμού γνώσης για τη ρύπανση και τις συνέπειές της, την τελευταία δεκαπενταετία το φαινόμενο επιδεινώνεται.

«Σήμερα, τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν επ' ουδενί να είμαστε αισιόδοξοι. Αντίθετα, μας αναγκάζουν να συνεργαστούμε και να δράσουμε με ταχύτητα για να προλάβουμε ό,τι μπορεί ακόμα να περισωθεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει, δε, ότι τα πλαστικά είναι επιβεβαιωμένα μία από τις σημαντικότερες απειλές για τη θάλασσα. Όπως σημειώνει, αν και στη χώρα μας δεν υπάρχει συνολική καταγραφή εθνικών δεδομένων, οι επιμέρους μελέτες φανερώνουν πως περισσότερο από 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά.

Σε ό,τι αφορά την προέλευσή τους, αναφέρει ότι από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στη θάλασσα από χερσαίες πηγές, υπάρχουν ωστόσο απορρίμματα που μεταφέρονται από τα θαλάσσια ρεύματα ή εγκαταλείπονται στην ακτή. Παρατηρεί επιπλέον πως σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τα μικροπλαστικά, τα οποία παραμένουν στο περιβάλλον για πάρα πολλά χρόνια και συχνά δεν γίνονται αντιληπτά.

Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου, οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στα οικοσυστήματα είναι τεράστιες. Όπως εξηγεί, πέρα από την αισθητική επιβάρυνση και την απαξίωση του τοπίου που αποτελεί το πιο ορατό σκέλος της ρύπανσης, τα πλαστικά απορρίμματα απειλούν τα θαλάσσια είδη με ασφυξία και τραυματισμούς, επιφέροντας συχνά τον θάνατο.

Εξίσου επικίνδυνα, κατά την εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, είναι τα μικροπλαστικά, τα οποία επιβαρύνουν τους θαλάσσιους πληθυσμούς αλλά και την ανθρώπινη υγεία, καθώς εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα μέσα από τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Μπορεί όμως να υπάρξει αντιστροφή της κατάστασης; Η κ. Κοσμοπούλου εκτιμά ότι η ζημιά που έχει ήδη γίνει στο περιβάλλον από τη ρύπανση δεν μπορεί δυστυχώς να αναταχθεί. Προσθέτει πως μέλημα όλων είναι ο περιορισμός της, κατά το δυνατόν, και η πρόνοια για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με την κ. Κοσμοπούλου, προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι η πρόληψη, η οποία συνίσταται σε μείωση του πλαστικού που βγαίνει στην αγορά, αναζήτηση εναλλακτικών υλικών, καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, περισσότερη ανακύκλωση και εντονότερη δράση στο σκέλος της ευαισθητοποίησης. Η ίδια παρατηρεί ότι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να  απαγορεύσει σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης είναι πολύ σημαντική, λύνει ωστόσο μόνον ένα μέρος του προβλήματος.

Όπως προσθέτει, αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι η συλλογική αλλαγή συμπεριφοράς: η στροφή στη μείωση και αντικατάσταση του πλαστικού, όπως και στην επαναχρησιμοποίηση. «Κι αυτή η προσπάθεια μας αφορά και μας χρειάζεται όλους», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, η κ. Κοσμοπούλου υπογραμμίζει ότι η προστασία της θάλασσας είναι προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ίδρυμα σχεδιάζει δικά του προγράμματα αλλά και υποστηρίζει τη δράση άλλων φορέων με παρεμφερείς ή συμπληρωματικές δράσεις.

Κορμός της δραστηριότητας του Ιδρύματος είναι το πρόγραμμα «SeaChange Greek Islands», το οποίο υλοποιείται από το 2018 σε 10 νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα των τοπικών δήμων και σε συνεργασία με κατοίκους, οργανώσεις και φορείς. Στόχος του προγράμματος, όπως εξηγεί η κ. Κοσμοπούλου, είναι η αλλαγή της σχέσης του ανθρώπου με το θαλάσσιο περιβάλλον και η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής, με λιγότερο πλαστικό μίας χρήσης, αντικατάσταση με υλικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και προώθηση της επαναχρησιμοποίησης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, όπως καθαρισμούς ακτών και βυθών με ταυτόχρονη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κατοίκους και επισκέπτες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και πρόγραμμα citizen science για εφήβους.

Ένα ακόμα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως περιγράφει η κ. Κοσμοπούλου, είναι το «Fishing for Litter», στο πλαίσιο του οποίου συνεργαζόμενοι αλιείς συλλέγουν απορρίμματα από τον βυθό της θάλασσας, μειώνοντας την επιβάρυνση των πυθμένων αλλά και συμβάλλοντας στη γνώση μας για την κατάσταση των βυθών.

Σχετικά:

Επηρεάζει η ατμοσφαιρική ρύπανση την ψυχική υγεία;
Επιστολή Κομισιόν στην Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση
Σακούλες από άμυλο θα σώσουν το πλανήτη
Σέρφερ μαζεύει σκουπίδια από τη θάλασσα
Συγχρονισμένη κολύμβηση ανάμεσα σε πλαστικά και σακούλες
Μια ομάδα εθελοντών καθαρίζει τον βυθό της Χαλκιδικής από παλιά δίχτυα
Tags:
Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ΟΗΕ, ΟΗΕ, Ιόνιο, Αιγαίο, θάλασσα, ρύπανση, απορρίμματα, περιβάλλον, πλαστικό, πλαστική σακούλα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK