ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο για τον βιασμό κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Κλειδί ο όρος «συναίνεση» και ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.

Νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 336, παράγραφο 5, του Ποινικού Κώδικα για τον βιασμό, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη».

Ο υπουργός είχε ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή της διάταξης στον Ποινικό Κώδικα. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο κ. Καλογήρου ανακοίνωσε τελικώς το μεσημέρι ότι προχώρησε σε τροποποίηση της επίμαχης διάταξης, μετά από συνεννόηση με μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Με βάση την προηγούμενη πρόβλεψη, όταν στο θύμα ασκείται ψυχολογική βία χαμηλότερης έντασης και εξαναγκάζεται έτσι σε γενετήσια πράξη με τον δράστη, τότε επιβάλλεται ποινή από τρία έως πέντε έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι αλλαγές φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Η εν λόγω διάταξη είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, ακόμη και μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την Τετάρτη, φεμινιστικές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε και η Διεθνής Αμνηστία το άρθρο 336, καθώς «βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης».

Tags:
Ποινικός Κώδικας, βιασμός, Βουλή, Μιχάλης Καλογήρου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK