19:44 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συμπληρώνονται σήμερα 75 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο. Εκδηλώσεις μνήμης διοργανώθηκαν σήμερα στον τόπο του μαρτυρίου, με εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να δίνουν το «παρών».

Επέτειος μνήμης σήμερα για τη σφαγή στο Δίστομο καθώς συμπληρώνονται 75 χρόνια από το ολοκαύτωμα που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944, εκτελώντας άντρες, γυναίκες, γέρους, παιδιά ακόμη και βρέφη.

Στις 10 Ιουνίου 1944, τα γερμανικά στρατεύματα ξεκίνησαν από τη Λιβαδειά για να εντοπίσουν Έλληνες αντάρτες. Ακολούθησε συμπλοκή στο χωριό Στείρι όπου αντάρτες είχαν στήσει ενέδρα με τους Γερμανούς να υποχρεώνονται σε οπισθοχώρηση.

Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής επιστρέφοντας στο Δίστομο εκτέλεσαν σε αντίποινα 218 κατοίκους κάθε ηλικίας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνονται εκδηλώσεις στο Δίστομο στη μνήμη των θυμάτων.

Εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έδωσαν το «παρών» στην τελετή, καταθέτοντας στεφάνια, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης εκ μέρους της Βουλής και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Tags:
εκδηλώσεις, στρατεύματα, άμαχοι, εκτέλεση, ολοκαύτωμα, ναζιστική κατοχή, κατοχή, ναζί, σφαγή στο Δίστομο, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Δίστομο, Λιβαδειά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK