17:21 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Θα καλέσει όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων του, προκειμένου, όπως έχει ζητήσει η κ. Δημητρίου, να διαπιστώσει τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.

Στη διενέργεια διπλής ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης προχωρά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας μετά τις καταγγελίες σχετικά με την υπόθεση Novartis από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και την επικεφαλής της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Την έρευνα ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ενώ αφορμή αποτέλεσαν οι δύο αναφορές που είχε καταθέσει ο κ. Αγγελής που είχε επί τρεις μήνες την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς και κατάγγειλε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της δεύτερης αναφοράς του κ. Αγγελή, στα τέλη Ιανουαρίου, η κ. Τουλουπάκη είχε καταγγείλει με αναφορά της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σειρά πειθαρχικών και ποινικών συμπεριφορών που φέρονται να έχουν λάβει χώρα τη χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς ο κ. Αγγελής.

Όπως τόνιζε τότε στην αναφορά της η κ. Τουλουπάκη, ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε «στικάκι» από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις. Σύμφωνα την ίδια αυτό δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Ο κ. Δασούλας πρόκειται να καλέσει όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων του, προκειμένου, όπως έχει ζητήσει η κ. Δημητρίου, να διαπιστώσει τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.

Μετά από τη διπλή πειθαρχική έρευνα που διέταξε ο Άρειος Πάγος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου διέταξε πειθαρχική έρευνα κατά του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό (Πρόεδρο του ΣτΕ).

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, η έρευνα αφορά τόσο τις καταγγελίες Αγγελή όσο και εκείνες της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη κατά Αγγελή, ότι πήρε σε στικάκι, ενώ δεν είχε αρμοδιότητα, το αρχείο των υποθέσεων της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr στις αρχές του μήνα, ο κ. Αγγελής έκανε λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις και κατάχρηση εξουσίας από τους δικαστές στην υπόθεση Novartis αλλά και «βιασύνη» ως προς τις διώξεις πολιτικών προσώπων, σε αναφορές του προς την προϊσταμένη του Ξένη Δημητρίου.

Το δημοσίευμα προκάλεσε τότε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που έκανε λόγο για σκευωρία η οποία στήθηκε με πολιτικά κίνητρα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι «το υπόμνημα του πρώην αντιεισαγγελέα διαφθοράς κ. Γιάννη Αγγελή που αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα” ενισχύει τη διάχυτη πλέον πεποίθηση των πολιτών ότι στην υπόθεση Novartis υπήρξε μια οργανωμένη πολιτική σκευωρία με στόχο τη σπίλωση συγκεκριμένων πολιτικών, ανάμεσα στους οποίους είναι δύο πρωθυπουργοί και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ας γνωρίζουν όλοι ότι η αλήθεια στην εν λόγω υπόθεση θα λάμψει πολύ σύντομα».

Ακολούθησε εξώδικο της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στις εφημερίδες «Πρώτο Θέμα» και «Άποψη». Η κ. Τουλουπάκη ζήτησε αποκατάσταση της αλήθειας για το δημοσίευμα περί των καταγγελιών του Αρεοπαγίτη Γιάννη Αγγελή όσον αφορά την υπόθεση της Novartis.

Η ίδια τόνισε ότι το ζήτημα των καταγγελιών του κ. Αγγελή έχει ήδη κριθεί υπέρ των θέσεων και ενεργειών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και αναφέρθηκε σε «εργαλειοποίηση ΜΜΕ» προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Σχετικά:

Υπόθεση Novartis: Εξώδικο της εισαγγελέως Διαφθοράς για τα περί καταγγελιών του Γιάννη Αγγελή
Πώς σχολιάζουν Σαμαράς και ΝΔ την αναφορά Αγγελή για Novartis
Tags:
Μιχάλης Καλογήρου, Ελένη Τουλουπάκη, έρευνα, Novartis, Ξένη Δημητρίου, Άρειος Πάγος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK