03:25 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Η Εκκλησία της Ελλάδας δεν αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (90)
0 10
Βρείτε μας

Σημειώνεται ότι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος συμπροσευχήθηκε τη Δευτέρα με τον επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας Επιφάνιο, στο Φανάρι στον μέγα εσπερινό των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ενώ έλαβε αναμνηστικό δώρο απ' αυτόν.

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη βραδινή προσευχή μαζί με τον επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας Επιφάνιου στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης δεν σημαίνει αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της μη κανονικής δομής, δήλωσε πηγή της Αρχιεπισκοπής στην Αθήνα.

«Σε καμία περίπτωση η παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην προσευχή μαζί με τον Επιφάνιο δεν μπορεί να θεωρηθεί αναγνώριση της αυτοκεφαλίας» δήλωσε πηγή στην αρχιεπισκοπή κληθείσα να σχολιάσει πώς μεταφράζει την κοινή προσευχή.

«Ο Μακαριώτατος πήγε να συγχαρεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ονομαστική του εορτή. Για μας, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης πάντα ήταν και παραμένει η μητέρα εκκλησία» ανέφερε η πηγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «δεν περίμενε ότι θα παρευρισκόταν ο Επιφάνιος εκεί».

«Έχουμε μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της αυτοκεφαλίας. Τον Μάρτιο δεν συζητήσαμε το ζήτημα στη Σύνοδο, αποφασίσαμε να το φέρουμε στη Σύνοδο των Επισκόπων» σημείωσε. «Πρέπει να διατηρήσουμε την ισορροπία» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ιερώνυμος προσευχήθηκε στο Φανάρι με τον επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας

Μέχρι στιγμής καμία Ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης προσπαθεί να κάνει τον Ιερώνυμο να την αναγνωρίσει.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος απένειμε στο Κίεβο τον Τόμο που εκχωρεί αυτοκεφαλία στη νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία, ενώ προηγουμένως, τον Δεκέμβριο του 2018, είχε πραγματοποιηθεί στο Κίεβο «ενωτική σύνοδος», όπου ο Επιφάνιος ανακηρύχθηκε επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ίδρυση της νέας δομής της εκκλησίας στην Ουκρανία και την απόφαση της Κωνσταντινούπολης να της χορηγήσει αυτοκεφαλία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας περιέγραψε την κατάσταση ως «νομιμοποίηση του σχίσματος», τονίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα επηρεάσει εκατομμύρια χριστιανών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (90)
Tags:
Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Εκκλησία της Ελλάδος, ουκρανική εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Επιφάνιος, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Φανάρι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK