05:36 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (104)
0 0 0
Βρείτε μας

Ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, μετά τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, για την έρευνα στην υπόθεση Novartis.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, διαψεύδει ότι είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην έρευνα για την υπόθεση Novartis, σε αντίθεση με όσα επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος προχώρησε και σε βαρύτατες καταγγελίες για την πολύκροτη υπόθεση.

Σε μακροσκελή του ανακοίνωση, ο κ. Αγγελής ισχυρίστηκε ότι όσα έγιναν κατά την έρευνα για τη Novartis, ενήμερος ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και εξέφρασε απορίες γιατί οι δύο αναφορές του προς την κ. Δημητρίου παρέμειναν στο συρτάρι της, από τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε δήλωσή του, λίγη ώρα αργότερα, ο Μιχάλης Καλογήρου τόνισε πως «τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα» καθώς και η νομική του άποψη για τη συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών.

«Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία», επισήμανε ο κ. Καλογήρου.

Ο κ. Καλογήρου παρατηρεί ότι ο κ. Αγγελής «έσπευσε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωσή του προς τον Τύπο» αμέσως μετά «την ενέργειά μου να ζητήσω, όπως από το νόμο προβλέπεται, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του».

«Έχω ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης», τονίζει ο κ. Καλογήρου αναφορικά με την ανακοίνωση του αντεισαγγελέα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτει ότι «προέβην στην παραγγελία άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακριβώς ώστε το κρίσιμο ζήτημα να πάψει να συνιστά αντικείμενο διαρροών ή υπαινικτικών αναφορών, όπως άλλωστε δεν ταιριάζει σε θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία».

«Η προκαταρκτική εξέταση από δικαστικό όργανο άλλου δικαστηρίου που έχει ήδη ζητηθεί θα δώσει τη δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, δηλαδή από όργανα που φέρουν τα εχέγγυα άσκησης των συναφών καθηκόντων με ανεξαρτησία, πληρότητα και αντικειμενικότητα», καταλήγει ο κ. Καλογήρου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, διέταξε τη διενέργεια διπλής ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες σχετικά με τη Novartis από τον κ. Αγγελή και την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Παράλληλα, ο κ. Καλογήρου διέταξε πειθαρχική έρευνα κατά του κ. Αγγελή από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό (Πρόεδρο του ΣτΕ).

Οι καταγγελίες Αγγελή

Στην εκτενή του ανακοίνωση, ο κ. Αγγελής δίνει τη δική του εκδοχή για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis, καταγγέλλοντας τη δράση κυβερνητικού στελέχους που δραστηριοποιείται στη δικαιοσύνη και φέρει, όπως λέει, το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».

Αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι «μετά την σε βάρος μου διάδοση χαλκευμένων πληροφοριών και την προσπάθεια δημιουργίας σκευωρίας εναντίον μου (ότι δήθεν αρνήθηκα να παραλάβω σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία σε "στικάκι" για την υπόθεση Novartis), από πρόσωπο που στον χώρο της δικαιοσύνης είναι γνωστό ως "Ρασπούτιν" και μετά από την προσπάθεια "αποδόμησης" της προσωπικότητάς μου από φιλικά προς τον κ. Ρασπούτιν ΜΜΕ».

«Στον χώρο της ανώτατης δικαιοσύνης, όλοι γνωρίζουν ποιος κρύπτεται πίσω από το όνομα Ρασπούτιν, πλην όμως φοβούνται να τον κατονομάσουν για ευνόητους λόγους», κατήγγειλε, επίσης, ο κ. Αγγελής.

Αναφερθείς στην κ. Τουλουπάκη, την κατηγορεί για δικονομικές παραβάσεις και επιδίωξη άσκησης ποινικής δίωξης τύπου «όπως-όπως, τύπου fast track».

Της καταλογίζει, επίσης, ότι προέβη σε «δημιουργία απόλυτων ακυροτήτων» με τη λήψη «ενόρκων καταθέσεων, ως μη έδει, αφού στη συνέχεια η ίδια θα επικύρωνε ως επόπτης τις δικές της δικονομικές ενέργειες "ως υφισταμένη του εαυτού της"».

Απαντώντας, τέλος, στην αναφορά της κ. Τουλουπάκη περί αντιγραφής αρχείων από τον υπολογιστή της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ο κ Αγγέλης τονίζει πως αυτό έγινε με την έγκριση της κ. Δημητρίου.

«Πράγματι αντέγραψα το Αρχείο της "Εισαγγελίας Διαφθοράς", με την έγκριση όμως και εν γνώσει της κας Εισαγγελέως Αρείου Πάγου. Τούτο αποφασίστηκε, προκειμένου "να βρεθεί άκρη στο αλαλούμ", που επικρατούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς και ύστερα από συγκεκριμένες αντιφάσεις της διευθύνουσας αυτήν, σε συγκεκριμένες υποθέσεις (για τις οποίες φυσικά και θα καταθέσω ενόρκως)», επισημαίνει.

Θέμα:
Υπόθεση Novartis (104)
Tags:
έρευνα, Δικαιοσύνη, Άρειος Πάγος, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Novartis, Ξένη Δημητρίου, Μιχάλης Καλογήρου, Ιωάννης Αγγελής, Ελένη Τουλουπάκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK