14:08 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το ΕΔΑΔ έκρινε πρώτον ότι η κράτηση τριών εξ αυτών στα αστυνομικά τμήματα είχε ως αποτέλεσμα την ταπεινωτική μεταχείρισή τους και δεύτερον πως δεν έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατεύσουν τέσσερις από αυτούς που έμεναν στην Ειδομένη.

Την καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες διαβίωσης πέντε ασυνόδευτων ανηλίκων από το Αφγανιστάν αποφάσισε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι αιτούντες εισήλθαν στην Ελλάδα το 2016, με ηλικίες από 14 έως 17 ετών, ως ασυνόδευτοι.

Οι ίδιοι, όπως είπε, έφυγαν από τη χώρα τους γιατί φοβούνταν για τη ζωή τους ως μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Ισμαηλιστών.

Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, οι αιτούντες συνελήφθησαν από την αστυνομία. Αφού εκδόθηκαν διαταγές για την απέλασή τους, τούς δόθηκε ένας μήνας περιθώριο, προκειμένου να εγκαταλείψουν την ελληνική επικράτεια.

Όσοι επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, συνελήφθησαν.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι οι συνθήκες κράτησης τριών από τους αιτούντες στα αστυνομικά τμήματα είχαν ως αποτέλεσμα την ταπεινωτική μεταχείρισή τους. 

Παράλληλα, σημειώνεται στην απόφαση, ότι μπορούσαν να προκαλέσουν στα άτομα αυτά αισθήματα απομόνωσης από τον έξω κόσμο με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Επίσης, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι Αρχές δεν είχαν πράξει ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να προστατεύσουν τέσσερις από τους αιτούντες, οι οποίοι έζησαν για έναν μήνα στο καμπ της Ειδομένης, σε ένα περιβάλλον ακατάλληλο για εφήβους.

Το ΕΔΑΔ επιδίκασε το ποσό των 4.000 ευρώ σε έναν αιτούντα και 6.000 ευρώ για κάθε έναν από τους άλλους τέσσερις αιτούντες, παράλληλα και 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

 

Tags:
καταδίκη, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK