21:31 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνάντηση με στόχο της άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί με τα διαγνωστικά κέντρα είχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης και η Συντονιστική Επιτροπή των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Το ζήτημα των διαγνωστικών κέντρων τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και η Συντονιστική Επιτροπή των διαγνωστικών εργαστηρίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίστηκε το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Το υπουργείο παρουσίασε πρόταση στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων που περιλαμβάνει την προσαύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019.

«Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Παράλληλα, η πρόταση του υπουργείου προβλέπει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Όπως αναφέρει το υπουργείο, με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

Επίσης, στην πρόταση του υπουργείου προβλέπεται η επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. «Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα», κατά το υπουργείο Υγείας.

Τέλος, το υπουργείο προτείνει την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ και την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

«Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί» τονίζει το υπουργείο και συμπληρώνει ότι «μπορεί όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγουν ξανά τα διαγνωστικά κέντρα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «είναι απολύτως σαφές ότι η απόφαση για εξυπηρέτηση των πολιτών με την υποχρέωση να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων είναι παράνομη και εκβιαστική και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, θα δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταγγελία των συμβάσεων. Το ερώτημα είναι γιατί επιλέγεται αυτό το χρονικό διάστημα η σκλήρυνση της στάσης και ποιος ωφελείται από αυτήν».

Το υπουργείο Υγείας απέστειλε παράλληλα εγκύκλιο με την οποία καλούνται οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και οι διοικητές των Νοσοκομείων, σε συνεργασία με τους επιστημονικά υπεύθυνους των εργαστηρίων, να οργανώσουν την ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όσων ασφαλισμένων επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις μικροβιολογικές ή απεικονιστικές εξετάσεις τους στο ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έλαβε την απόφαση να ανοίξουν τα διαγνωστικά κέντρα μετά από πολυήμερη απεργία, τροποποιώντας τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού, θα παίρνουν απόδειξη για τα χρήματα που καταβάλλουν, για την ασφαλιστική τιμή δηλαδή, και θα παίρνουν πίσω τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως επίσης αποφασίστηκε, δεν θα πληρώνουν το 15% της συμμετοχής στις εξετάσεις.

Σχετικά:

Αναστέλλεται η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα
Ανοίγουν ξανά τα διαγνωστικά κέντρα
Σταματούν τις εξετάσεις τα διαγνωστικά κέντρα λόγω απεργίας διαρκείας
Tags:
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Πατούλης, Ανδρέας Ξανθός, διαγνωστικά κέντρα, Υπουργείο Υγείας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK