02:04 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Ηράκλειο Κρήτης

Πώς μοιάζει το επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλος και τι μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Ανησυχία φαίνεται πως προκαλεί σε λουόμενους, ψαράδες και στους αρμόδιους φορείς η εμφάνιση του επικίνδυνου ψαριού λαγοκέφαλος στις ελληνικές θάλασσες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι τουρίστες αλλά και οι ψαράδες στις εξορμήσεις τους στις ελληνικές ακτές καθώς ένα αρκετά επικίνδυνο ψάρι «καραδοκεί».

Πρόκειται για το δηλητηριώδες ψάρι λαγοκέφαλος ή ποντικός (lagocephalus sceleratus).

H περιβαλλοντική οργάνωση «iSEA» είχε κρούσει από το προηγούμενο καλοκαίρι τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο ψάρι, το οποίο περιέχει την τοξική ουσία τετροδοτοξίνη.

«Το είδος λαγοκέφαλου, που συνήθως αλιεύεται στα ελληνικά ύδατα (L. sceleratus), δεν ανήκει στα είδη, τα οποία δύνανται να καταστούν βρώσιμα κατόπιν της επεξεργασίας τους, καθώς περιέχει τετροδοτοξίνη» επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, η γενική διεύθυνση αλιείας που Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνει στη δημοσιότητα τα χαρακτηριστικά του ψαριού και  προειδοποιεί για τις άκρως επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον άνθρωπο.

Η τετροδοτοξίνη, όπως επισημαίνει το υπουργείο σε οδηγίες του, μπορεί να προκαλέσει μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια κυκλοφορικού συστήματος.

Ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, ο λαγοκέφαλος έχει σχήμα ροπαλοειδές, με μεγάλο κεφάλι και λεπτή διχαλωτή ουρά.

Τα μάτια είναι μεγάλα ανοιχτόχρωμα με μεγάλη κόρη και μια ασημί κηλίδα και έχει τέσσερα χαρακτηριστικά δόντια.

Το πάνω μέρος είναι πράσινο ή λαδί και έχει σκούρες ή καφέ κηλίδες ενώ δεν έχει λέπια ενώ φτάνει σε μήκος τα 60 εκατοστά.

Ωστόσο, το είδος που απαντάται κυρίως στη χώρα μας έχει συνήθως μήκος γύρω στα 10 εκατοστά.

Το ψάρι φαίνεται να έχει κάνει την εμφάνισή του στην Κρήτη, με βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνει ένα ψάρι που φέρεται να είναι λαγοκέφαλος στην παραλία Αμμούδι, στο Μακρύ Γυαλό Λασιθίου.

Σχετικά:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα και τοξικά είδη ψαριών στις ελληνικές θάλασσες
Tags:
λαγοκέφαλος, δάγκωμα, παραλία, θάλασσα, ψαράδες, τουρίστες, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ψάρι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK