16:42 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Το Sputnik απευθύνθηκε σε καθηγητές που παρακολούθησαν τη υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο αντίκτυπος στην Ελλάδα.

Ζητήματα αναφορικά με τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, τις πολιτικές προθέσεις εντός της Ελλάδας, την ιστορική πραγματικότητα, εκτιμούν οι αναλυτές ότι τίθενται με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έναν χρόνο μετά την ψήφισή της.

Για απώλεια διαπραγματευτικής ικανότητας, με παράλληλη απώλεια ιστορίας και μνήμης της Ελλάδας μετά από την υιοθέτηση αυτής της Συμφωνίας, έκανε λόγο ο Γιώργος Φίλης, Καθηγητής Γεωπολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων, μιλώντας στο Sputnik.

«Το κυριότερο όπλο πίεσης προς τα Σκόπια που είχε η ελληνική πλευρά έχει πλέον παραδοθεί. Τους έκαναν δώρο την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και πλέον η Ελλάδα δεν έχει λόγο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Πλέον η Ελλάδα έχασε και αυτό το γεωπολιτικό χαρτί της, δίνοντάς το στη Γερμανία και στη Γαλλία. Η δύναμη της χώρας μειώνεται πλέον μέσα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Με τη Συμφωνία εμπεδώνουμε στη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και στους ίδιους τους γείτονες ότι τους έχουμε αναγνωρίσει έθνος και γλώσσα. Χρειάζεται η ελληνική διπλωματία για να τους επαναφέρει στην τάξη όταν χρησιμοποιούν τον όρο "Μακεδόνας" με λαθεμένο τρόπο, ωστόσο, θα ξεχαστεί και αυτό σιγά σιγά», επισημαίνει από την πλευρά του ο Γ. Φίλης.

Ειρήνη στα Βαλκάνια ή νέα προβλήματα;

Το ερώτημα αν τελικά η Ελλάδα λύνει τις εντάσεις στην περιοχή ή ισχυροποιεί ένα μέτωπο των Δυτικών Βαλκανίων ενδεχομένως και απέναντί της, εκφέρει μιλώντας στο Sputnik o Δημήτρης Σκιαδάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.  

«Οι υποστηρικτές της Συμφωνίας λένε ότι οδηγεί στην Ειρήνη. Αλλά τελικά είναι άξιο απορίας το αν η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και στις άλλες συμμαχίες θα ωφελήσει τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή. Άγνωστο παραμένει αν η γενικότερη ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων θα μειώσει τις εντάσεις στον χώρο. Ας μην ξεχνάμε ότι το τμήμα αυτών των χωρών έχει δημιουργήσει αντιστάσεις απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ όπως για παράδειγμα απέναντι στο προσφυγικό», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Το 2016 η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, και η Σερβία έκλεισαν τα σύνορα μαζί με τις χώρες του Βίζενγκραντ εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Νότου συσσωρεύοντας ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα.

«Οι χώρες της δυτικής Βαλκανικής έκλεισαν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έλεγε το αντίθετο. Δεν θα ήταν ως προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην είχε δημιουργηθεί η προσφυγική κρίση μέσα στο έδαφός της; Όμως αυτές οι χώρες τελικά την εξέθρεψαν. Θα δούμε λοιπόν κατά πόσο οι κοινές επιδιώξεις που υποτίθεται ότι έχουν με εμάς, θα τηρηθούν, αν η Τουρκία ξανανοίξει την κάνουλα των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα. Θα καταφέρουν να λειτουργήσουν σαν ένα κοινό σχήμα ή θα δημιουργηθεί μέτωπο ξανά για το προσφυγικό απέναντι στην Ελλάδα»; διερωτάται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Την ίδια στιγμή, θέτει το θέμα της «ιστορικής παραχάραξης» το οποίο είχε θέσει σε άρθρο μαζί με μερικούς έγκριτους συναδέλφους του πριν από τη ψήφιση της Συμφωνίας.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών τους δίνει γλώσσα και εθνότητα. Τους δίνει το δικαίωμα να αποκαλούνται Μακεδόνες. Ήταν ένα από τα σημεία της κριτικής που αναδείξαμε με τους συναδέλφους μας. Ουσιαστικά η συμφωνία δημιουργεί δύο παράλληλες πραγματικότητες: μια δική μας και μία των Βόρειων γειτόνων. Λειτουργεί σε ένα οξύμωρο σχήμα. Άλλον όρο αντιλαμβάνονται αυτοί ως Μακεδονία και κάτι άλλο εμείς», επισημαίνει ο Δ. Σκιαδάς. 

Επιπλέον, βλέπει εθνικούς κινδύνους στο εσωτερικό της χώρας με προσπάθεια έγερσης ζητήματος μειονότητας. 

«Οι ασάφειες της Συμφωνίας των Πρεσπών επέτρεψε σε κάποιες φωνές στην Ελλάδα να θέσουν ζήτημα μειονότητας. Αυτό έγινε με την αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας οπουδήποτε. Με βάση αυτό ορισμένοι στην Ελλάδα, ζήτησαν να γίνουν μειονότητα. Υποστήριξαν ότι διώκονται από την ελληνική πολιτεία και ζήτησαν να διδάσκεται η γλώσσα τους σε σχολεία», προσθέτει ο κ. Σκιαδάς.

Απουσιάζει από την προεκλογική ατζέντα 

«Το ζήτημα της ονομασίας δεν αποτελεί κομμάτι του προεκλογικού διαλόγου και αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους. Το πιο σημαντικό είναι ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν αντιλήφθηκαν την καταψήφισή τους λόγω των Πρεσπών ως έναν σημαντικό λόγο, πέρα από την οικονομική πολιτική τους. Μπορεί για τον ΣΥΡΙΖΑ, το έθνος- κράτος να μην είναι σημαντικό, αλλά για τους υπόλοιπους Έλληνες είναι. Και φυσικά, ξέχασαν την ευαισθησία πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού για τον όρο "Μακεδονία". Δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση διαφοροποίησης της Συμφωνίας, αφού και η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα την υποστηρίξει», σχολιάζει σχετικά ο Γ. Φίλης.

Υπάρχει κάποιο θετικό σημείο στη Συμφωνία των Πρεσπών; 

«Για να είμαστε και σωστοί στην ανάλυσ μας, το μοναδικό καλό που είναι ως προς το συμφέρον της χώρας είναι ότι σε πρακτικό επίπεδο, ο εναέριος χώρος των Σκοπίων ελέγχεται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», προσθέτει ο Γ. Φίλης.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν αλλάζει όνομα

«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (στη Θεσσαλονίκη) το οποίο υπηρετώ, με δική του πρωτοβουλία. έχει κατοχυρώσει το όνομά και το σήμα του στο οικείο γραφείο της ΕΕ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μάλιστα ανανεώθηκε η κατοχύρωση πριν από ένα χρόνο περίπου, για μια δεκαετία. Οπότε δεν τίθεται ζήτημα για το όνομα και το σήμα του Πανεπιστημίου» αναφέρει ο κ. Σκιαδάς.

Σχετικά:

Συμφωνία των Πρεσπών
Ένας χρόνος από τη Συμφωνία των Πρεσπών: Τι γίνεται με προϊόντα και εμπορικά σήματα
Συμφωνία των Πρεσπών: Όσα έγιναν και δεν έγιναν τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της
Tags:
Βαλκάνια, Δυτικά Βαλκάνια, ΕΕ, ΝΑΤΟ, συμφωνία των Πρεσπών, Σκόπια, Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK