18:08 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Πτωτική φαίνεται να είναι η τάση στις βάσεις εισαγωγής για τις περισσότερες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς συγκεκριμένα μαθήματα φέτος δυσκόλεψαν ιδιαιτέρως τους μαθητές.

«Ιδιαίτερη» χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά για τις Πανελλήνιες 2019 ο Γιάννης Βαφειαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας.

Ο κ. Βαφειαδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, δήλωσε πως Φυσική και Χημεία δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους, με το μάθημα της Χημείας να κρίνεται ως το δυσκολότερο όλων των εποχών.

Από την άλλη στις ανθρωπιστικές επιστήμες τα θέματα ήταν πιο βατά καθώς δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές από το περσινά.

«Είχαμε καλά Λατινικά, σχετικά καλή Ιστορία, απαιτητική μεν, αλλά με μεγάλη σαφήνεια, σε ό,τι αφορά τα θέματα, ενώ τα αρχαία δεν δημιούργησαν επίσης κάποιο ιδιαίτερο θέμα» ανέφερε.

Ως εκ τούτου εκτίμησε πως οι βάσεις μπορεί να κινηθούν ελαφρώς ανοδικά σε κάποιες σχολές  και σταθεροποιητικά σε κάποιες άλλες, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις από τη διόρθωση κάποιων μαθημάτων.

Διαφορετικά εκτιμά πως θα κινηθούν οι βάσεις στο πεδίο των θετικών επιστημών και στις επιστήμες Υγείας λόγω της δυσκολίας της Φυσικής και τη Χημείας.

«Αναμένουμε σημαντική πτώση των βάσεων, πτώση που θα ξεκινάει από τις κορυφαίες σχολές του πεδίου και θα συνεχίζεται προς τα κάτω. Φέτος δεν ξέρω αν θα δούμε κάποια Πολυτεχνική Σχολή πάνω από τα 18.000 μόρια, ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να έχουμε σημαντική πτώση όταν θα έχουμε και τα βαθμολογικά στοιχεία, δεν έχουμε για τη Χημεία. Όταν δούμε και πώς πάει, μαζί με τη Φυσική, για την οποία έχουμε λίγα στοιχεία, θα μιλήσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα αν και είναι βέβαιον από αυτά που έχουμε δει ότι οδηγούμαστε σε σημαντική αποκλιμάκωση των βάσεων», ανέφερε ως προς το δεύτερο πεδίο.

Εκτίμησε δε πως η αποκλιμάκωση αυτή δεν θα κινηθεί σε επίπεδα μέτρια αφού θα είναι σημαντική και όχι οριακή.

Πτώση «βλέπει» και στο πεδίο που περιλαμβάνει τις ιατρικές σχολές και στις υπόλοιπες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου.

«Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τις επιστήμες της Υγείας, παρόλο που εδώ η Βιολογία, που είναι και το μάθημα με τον μεγαλύτερη συντελεστή, δεν είχε σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τα περυσινά θέματα. Η Χημεία θα δώσει και εδώ τον τόνο" τόνισε και μάλιστα προχώρησε σε μια εκτίμηση σημαντική: "διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, θα σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 19.000 μορίων της Ιατρικής της Αθήνας, ενώ ανάλογη θα είναι και η πτώση στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τέλος το οικονομικό πεδίο και τα θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι, ο κ.Βαφειδάκης εξήγησε πως στα Μαθηματικά τα θέματα ήταν χειρότερα από το περασμένο έτος  και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν ελαφρώς χειρότερα. Όσον αφορά την Ανάπτυξη Εφαρμογών τα θέματα μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμη και ευκολότερα από πέρυσι.

«Εδώ λοιπόν αναμένουμε επίσης μια πτώση των βάσεων η οποία είναι συνδυαστική, θα λάβει χώρα δηλαδή και λόγω των θεμάτων σε κάποια μαθήματα αλλά και λόγω της αύξησης των εισακτέων» σημείωσε.

Tags:
χημεία, Φυσική, υποψήφιοι, Πολυτεχνείο, Ιατρική Σχολή, Νομική Σχολή, Πανελλήνιες 2019, βάσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK