20:44 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Τιμούμε και όλους εκείνους που επέδειξαν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που είδαν στους ανθρώπους αυτούς όχι μια αόρατη απειλή αλλά άνδρες γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους».

Την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του αντικειμενικού βάρους που προκαλείται στις χώρες υποδοχής υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα.

Στο μήνυμά του ο κ. Βίτσας τόνισε ότι είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης και εξέτασης του αιτήματος ασύλου για τουλάχιστον 20.000 αιτούντες σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Σήμερα είναι αναγκαίο ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και κοινά χαρακτηριστικά προσφυγικού προφίλ. Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα, να συμφωνήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και να πράξουμε» αναφέρει.

Χαρακτήρισε υποχρέωση όχι μόνο συμβατική και νομική, που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις, αλλά , πρωτίστως ηθική την προστασία των προσφύγων και όσων αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Περιγράφοντας την εικόνα του προσφυγικού στην Ελλάδα τόνισε ότι με βάση το σύστημα φιλοξενίας, «25.000 άνθρωποι φιλοξενούνται σε σπίτια με βάση πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, 20.000 σε 28 Κέντρα Φιλοξενίας στην ενδοχώρα και 8.000 σε ξενοδοχεία. Περισσότερα από 12.500 παιδιά πηγαίνουν σχολείο και στην πλειοψηφία των Κέντρων Φιλοξενίας λειτουργούν νηπιαγωγεία».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα «η χώρα, οι άνθρωποι της και η κυβέρνηση, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τιμώντας την Ιστορία του λαού μας και τις αξίες  που καθορίζουν την ταυτότητα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του σήμερα 20η Ιουνίου «η παγκόσμια κοινότητα στρέφει το βλέμμα στους ανθρώπους εκείνους που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους να αφήσουν πίσω όσα είχαν χτίσει και να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους, τους Πρόσφυγες. Όμως μια μέρα δεν είναι αρκετή. Η φροντίδα πρέπει να είναι καθημερινή».

Ταυτόχρονα, σημείωσε, «τιμούμε και όλους εκείνους που επέδειξαν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που είδαν στους ανθρώπους αυτούς όχι μια αόρατη απειλή αλλά άνδρες γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή τους και την αξιοπρέπειά τους».

«Αυτοί, οι άνθρωποι της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για μια κοινωνία ανοικτή στην πολυπολιτισμικότητα, μια κοινωνία ανεκτική στη διαφορετικότητα, μια κοινωνία στην οποία δεν χωρά η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ο εξτρεμισμός» υπογραμμίζει.

Επανέλαβε ότι επιβάλλεται να σταματήσουν οι πόλεμοι και να ενισχυθούν οικονομικά και αναπτυξιακά οι κοινωνίες που αντιμετωπίζουν εκτεταμένη φτώχεια. Να επικρατήσουν οι διεθνείς συμφωνίες, όπως η συνθήκη της  Γενεύης στις συνοριακές διαδικασίες.

«Η υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας, προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους, θα βρουν τις συνθήκες για να ζήσουν μια ζωή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» υπενθύμισε.

Tags:
αιτούντες άσυλο, άσυλο, Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα, πρόσφυγες, Δημήτρης Βίτσας, υπουργείο Μεταναστευτικης Πολιτικής, μεταναστευτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK