00:05 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Φλοιοφάγο έντομο στο Κιλκίς έχει καταστρέψει δεκαπλάσια δασική έκταση από εκείνη που έχει καταστραφεί στο Σέιχ Σου, ξηραίνοντας πεύκα σε έκταση 37.000 στρεμμάτων. 

Καταστροφικό έχει καταστεί φλοιοφάγο έντομο για το Κιλκίς, καθώς έχει προκαλέσει δεκαπλάσια ζημιά από αυτήν που έχει προκληθεί στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, ξηραίνοντας πεύκα σε έκταση 37.000 στρεμμάτων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δασάρχης του Κιλκίς, Γεώργιος Βούρτσας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η ζημιά εκετίνεται από τον Αξιό μέχρι την περιοχή των Σερρών.

Το ποσοστό ξήρανσης των πεύκων κυμαίνεται από 20% έως 80% και το εκτιμώμενο ξυλαπόθεμα που πρέπει να απομακρυνθεί εκτιμάται σε πάνω από 100.000 κυβικά μέτρα. 

Όπως είπε ο ίδιος, η ξήρανση οφείλεται στα φλοιοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae. Αφ'ότου διαπιστώθηκε η εκτεταμλενη καταστροφή τον χειμώνα, υπήρξε σύσταση για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων δένδρων. 

Όπως εξηγεί, ακόμη, ο κ. Βούρτσας, «συνήθως, τα φλοιοφάγα έντομα εμφανίζονται στις τεχνητές αναδασώσεις και σε συγκεκριμένα είδη πεύκης ενώ δεν "προτιμούν" την κουκουναριά που είναι πλήρως προσαρμοσμένο είδος».

Παρόμοιες ξηράνσεις, σύμφωνα με το Δασαρχείο του Κιλκίς, έχουν παρουσιαστεί σε αναδασώσεις όλης της Βόρειας Ελλάδας, με τα διάφορα δασαρχεία (Λαγκαδά - Ξάνθη κ.λ.π.) να έχουν προχωρήσει τα δασαρχεία σε έκτακτες καρπώσεις για τον περιορισμό των προσβολών από το έντομο και την εξωδάσωση και αξιοποίηση του ξηραθέντος ξυλώδους όγκου.

Tags:
Κιλκίς, πεύκα, έντομο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK