03:58 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Να καταργηθεί άμεσα το άσυλο στα Πανεπιστήμια ζητούν με κοινή τους επιστολή σήμερα πέντε προσωπικότητες που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο και την πολιτική.

Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ζητούν με επιστολή την οποία συνυπογράφουν οι Ελένη Αρβελέρ, Θάνος Βερέμης, Μαριέττα Γιαννάκου, Άννα Διαμαντοπούλου και Νικηφόρος Διαμαντούρος.

«Η ανοχή έγινε πια ενοχή». Με αυτή τη φράση ξεκινούν οι πέντε συνυπογράφοντες την επιστολή τους και εξηγούν πως η πολιτεία δεν μπορεί να ανέχεται τις βιαιοπραγίες, τις αυθαιρεσίες και τις απειλές φοιτητών και αναρχικών προς καθηγητές.

«Δεν επιτρέπεται σ’ ένα ευνομούμενο κράτος να ανέχεται η πολιτεία τις βιαιοπραγίες, τις αυθαιρεσίες και τις απειλές που εκτοξεύουν και διαπράττουν ανενόχλητοι φοιτητές, συνεπικουρούμενοι ασφαλώς και από εξωπανεπιστημιακούς αναρχικούς, εναντίον των πανεπιστημιακών δασκάλων», αναφέρουν.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την επιστολή που αναρτάται στο esos.gr, παραθέτουν το παράδειγμα της επίθεσης στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο αλλά και της πιο πρόσφατης επίθεσης στην καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου.

Ταυτόχρονα κάνουν λόγο για πολυάριθμα περιστατικά παρακώλυσης της λειτουργίας του Πανεπιστημίου αλλά και για καταστροφές σε επιστημονικό εξοπλισμό.

«Την θλιβερή αυτή εμπειρία έχουν γνωρίσει αδιακρίτως όλα σχεδόν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, χωρίς να υπάρξει αποτελεσματική επίσημη αντίδραση.Το προνόμιο του πανεπιστημιακού ασύλου που επικαλούνται για να καλύψουν κάθε παραβατικότητα, αγνοούν οι παρανομούντες, ότι δεν αφορά στους φοιτητές, ούτε την προστασία επιλήψιμης διαγωγής εντός του πανεπιστημιακού χώρου», σημειώνουν.

Όπως εξηγούν οι πέντε το άσυλο συστήθηκε για να παραχωρεί στους καθηγητές απόλυτη ελευθερία στην επιλογή του προγράμματος διδασκαλίας τους την εποχή της Αναγέννησης ώστε να απαγορευθεί κάθε εκκλησιαστική ή πολιτική παρέμβαση.

«Καιρός λοιπόν να καταργηθεί το κακώς εννοούμενο σήμερα άσυλο, για να μπορέσουν τα πανεπιστήμιά μας να βρουν τον βηματισμό για την απρόσκοπτη διάδοση της γνώσης και την άσκηση της έρευνας.Ο πολιτισμός μετριέται στις μέρες μας με το ποιόν του πανεπιστημίου κάθε χώρας και η ποιότητα του πανεπιστημίου προϋποθέτει τον σεβασμό και την αγαστή σχέση με την κοινωνία που το δημιούργησε και το συντηρεί», υπογραμμίζουν.

Τέλος, ξεκαθαρίζουν πως ο πιο επικίνδυνος εχθρός του πολιτισμού είναι όποιος εμποδίζει τη δημιουργία και την μοιρασιά της γνώσης του πανεπιστημίου.

Σχετικά:

Εισαγγελική παρέμβαση για τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ
Διέρρηξαν και βανδάλισαν την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ
Μητσοτάκης: Μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ για όλους, καταργούμε άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο
Νέα εισβολή φοιτητών του ΑΠΘ, ακυρώθηκε το ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπρυτάνεων
Εισβολή φοιτητών στο κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ
Tags:
Διαμαντοπούλου Άννα, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, φοιτητές, καθηγητές, Πανεπιστήμιο, άσυλο, επιστολή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK