10:27 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα κριτήρια.

Αρχίζει από τις 15 Ιουλίου η διαδοχική, ανά ομάδα Περιφερειών, υποβολή αιτήσεων για τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ» με προϋπολογισμό 250 εκατομμύρια ευρώ που θα ανέλθει σε 400 εκατ. μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή και αναμένεται να καλύψει 25.000 κατοικίες.

Ο οδηγός εφαρμογής που προωθήθηκε σήμερα στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση, έχει βασικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη καθώς καταργείται το άνω όριο στην 7η εισοδηματική κατηγορία, ενώ για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα με οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα και η κάθε μια θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.

Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

  • αντικατάσταση κουφωμάτων
  • τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
  • τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος
  • αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
  • αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης

Από 25 έως 60% θα κλιμακώνονται τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων με τις μεγαλύτερες ενισχύσεις να δίνονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, με προσαύξηση 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος και μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%.

Όταν το ατομικό εισόδημα είναι άνω των 35.000 ευρώ ή το οικογενειακό άνω των 45.000 ευρώ δεν θα δίνονται ενισχύσεις αλλά άτοκο δάνειο. Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Πώς συμπληρώνεται η αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα παραπάνω κριτήρια.

Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι (δεν είναι υποχρεωτική η λήψη δανείου).

Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Προϋποθέσεις

Απαραίτητο για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Κατόπιν επιλέγονται οι παρεμβάσεις με βάση τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης και στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών.

Θα διεξάγεται και δεύτερη επιθεώρηση μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων προκειμένου να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί.

Σημειώνεται ότι το κόστος για τον ενεργειακό επιθεωρητή ή συμβούλου έργου καλύπτεται από το πρόγραμμα εφόσον βέβαια η αίτηση λάβει την απαιτούμενη έγκριση.

Οι παρεμβάσεις στα σπίτια θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και να επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας 40-70% σε σχέση με το κτίριο αναφοράς

 

Μετά τη δημοσίευση του Οδηγού σε ΦΕΚ θα ακολουθήσουν αναλυτικότερες ανακοινώσεις στον ιστότοπο https://exoikonomisi.ypen.gr.

Σχετικά:

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»
Tags:
δικαιούχοι, Πρόγραμμα, αιτήσεις, Υπουργείο Περιβάλλοντος, εξοικονόμηση κατ'οίκον
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK