19:31 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βαθμολογίες των υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών.

Ασφαλέστερες εκτιμήσεις ως προς τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια μπορούν πλέον να γίνουν μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων από το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού αναλυτή Γιώργου Χατζητέγα που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πτώση θα παρουσιάσουν οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές του 1ου, του 2ου και του 3ου πεδίου, δηλαδή νομικές, πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές αλλά και τα κεντρικά τμήματα της ψυχολογίας.

Αυξομειώσεις αναμένονται από την άλλη στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου.

Συγκεκριμένα στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών), πτώση θα σημειώσουν κυρίως οι νομικές σχολές και οι σχολές Ψυχολογίας, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος στα μαθήματα βαρύτητας δεν ήταν τόσο καλή (Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά).

«Η πτώση θα αφορά κυρίως τα λεγόμενα «ρετιρέ». Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στις σχολές μεσαίας κλίμακας, από 17.000 μόρια και κάτω, δεν αναμένεται να δούμε μεγάλες πτώσεις. Θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Εξομαλύνεται δηλαδή η πτωτική διαφορά», σημειώνει ο κ. Χατζητέγας.

Στις σχολές του 2ου πεδίου (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών), αναμένεται πτώση στα Πολυτεχνεία λόγω των χαμηλών βαθμολογιών στα μαθήματα βαρύτητας και ιδιαίτερα στη Χημεία.

«Οι βαθμολογίες στη Χημεία ήταν εντυπωσιακά χαμηλές. Πέρυσι, οι αριστούχοι (σ.σ. που έλαβαν βαθμολογία 18-20) ήταν 3.500, ενώ φέτος είναι 420», τόνισε ο κ. Χατζητέγας

Στο 3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας και Ζωής) πτωτικά θα κινηθούν οι ιατρικές σχολές, χωρίς όμως η πτώση να είναι μεγάλη καθώς στη Βιολογία Προσανατολισμού, που είναι μάθημα βαρύτητας για τις ιατρικές σχολές, οι υποψήφιοι τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τα στατιστικά των Πανελληνίων 2019: Οι υψηλότερες και χαμηλότερες βαθμολογίες

Τέλος, στο 4ο πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), οι αυξομειώσεις θα είναι οριακές.

«Είχαμε πολύ χαμηλότερες επιδόσεις των παιδιών στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αλλά πολύ καλύτερες στην Ανάπτυξη Εφαρμογών, οπότε αυτά τα δύο εξισορροπούν τα πράγματα. Έτσι, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, θα έχουμε μία σταθερότητα και θα παρατηρούνται μικρές, οριακές αυξομειώσεις», υπογραμμίζει ο εκπαιδευτικός αναλυτής.

Να σημειωθεί πως οι υποψήφιοι μπορούν μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, https://markcalc.it.minedu.gov.gr/ , να βρουν το σύνολο των μορίων τους.

Από την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιουλίου, μέχρι και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου ακόμη θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου.

Tags:
Υπουργείο Παιδείας, Πολυτεχνείο, Νομική Σχολή, Ιατρική Σχολή, βάσεις, Πανελλήνιες 2019
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK