06:58 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

Η πλατφόρμα υποβολής αίτησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας άνοιξε τη Δευτέρα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν στη συμπλήρωση του σχετικού αιτήματος.

Το πρωί της Δευτέρας, 1 Ιουλίου, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από το keyd.gov.gr/a-katoikia όπου και θα ακολουθήσουν 10 βήματα για την υποβολή αίτησης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας εγκαινιάστηκε από τον ειδικό τομεακό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και μέσα στις πρώτες ώρες, οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 200.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η υποβολή της αίτησης είναι απλή για οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο χωρίς να χρειάζεται λογιστής, ενώ προσπάθεια γίνεται για τη μέγιστη ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ειδικής γραμματείας, παρότι για να συμπληρωθούν τα στοιχεία χρειάζονται λίγα λεπτά, για την επιβεβαίωση των στοιχείων απαιτούνται επτά μέρες.

«Ο χρόνος αυτός των επτά ημερών, είναι απόλυτα εύλογος αν λάβει κάποιος υπόψη του ότι υποκαθιστά χρονοβόρες επικοινωνίες με την τράπεζα και προστατεύει και τον αιτούντα για κάτι τόσο σημαντικό όπως μια ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι και 25 χρόνια», επισήμανε η Χαρούλα Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

«Η εκτίμηση είναι ότι αφορά δάνεια γύρω στα 9 δισ. ευρώ και ο αριθμός των αιτούντων εκτιμάται γύρω στις 150.000. Η προστασία αρχίζει με την επιλεξιμότητα και όχι με την αίτηση όπως γίνεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Δεν είναι ένα καταφύγιο αλλά μια διαδικασία που φέρνει κοντά τράπεζες και οφειλέτες και προϋποθέτει σοβαρότητα διαφάνεια και ειλικρίνεια από τον οφειλέτη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρμούσης εξέφρασε την ελπίδα ότι «η πλατφόρμα θα σώσει τα σπίτια πολλών ανθρώπων». Εξήγησε ότι έχει στηθεί πάνω στο Taxis, μπορεί να δεχθεί 100.000 αιτήσεις την ημέρα και ότι σε περίπτωση μεταφοράς των δανείων σε fund, δεν υπάρχει καμία διαφορά στη διαδικασία.

Εξήγησε ότι ο δανειολήπτης που θα κριθεί επιλέξιμος, θα μπορεί να λάβει επιδότηση του δημοσίου η ύψους 20-50% της δόσης, σε βάθος 25ετίας. Η αντικειμενική αξία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ.

Η διαδικασία μετά την υποβολή αίτησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Μετά την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα, οι τράπεζες εντός ενός μήνα θα υποβάλουν την πρόταση ρύθμισης, σύμφωνα με τη διαδικασία. Κατόπιν, ο δανειολήπτης θα έχει έναν μήνα να αποφασίσει εάν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση με βάση την πρόταση των τραπεζών. Στη συνέχεια, θα υπογράφει τη σχετική σύμβαση και η διαδικασία της επιδότησης ξεκινά.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης κρίνει πως δεν είναι συμφέρουσα η πρόταση των τραπεζών, μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν είναι επιλέξιμος, προβλέπεται εντός 15 εργάσιμων ημερών να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για να ρυθμίσει το δάνειό του.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 86,5 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2018. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 μειώθηκαν σε 80 δισ. ευρώ αλλά το ποσοστό τους παραμένει υψηλό σε σχέση με το σύνολο των δανείων και ανέρχεται σε 45,2%.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων ανέρχεται σε 53%, των στεγαστικών σε 44,5% και των επιχειρηματικών δανείων σε 44,5%.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων φθάνουν το 67%, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 25% και το μικρότερο ποσοστό αφορά τη ναυτιλία που είναι στο 23%.

Tags:
Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, δόση, ελληνικές τράπεζες, τράπεζες, σπίτι, κόκκινα δάνεια, δάνειο, δανειολήπτες, πλατφόρμα, Υπουργείο Οικονομίας, πρώτη κατοικία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK