12:47 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Καθώς λοιπόν οι καλοκαιρινές διακοπές είναι προ των πυλών καλό είναι όσοι βρεθούν στις παραλίες να γνωρίζουν κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας μέσα και γύρω από το νερό.

Σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως αποτελεί ο πνιγμός και είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε 90 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του παγκοσμίως, ωστόσο, ο πνιγμός είναι η κορυφή του παγόβουνου των τραυματισμών που μπορεί να συμβούν σε έναν άνθρωπο εντός νερού και γύρω από αυτό.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και την 39η μεταξύ 116 χωρών, με στοιχεία του 2014 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε θανατηφόρο κρούσμα αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί με δυσμενείς και δυνητικά μακροχρόνιες συνέπειες όχι μόνο στην υγεία αλλά και με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στον πάσχοντα, στην οικογένειά του, στους υπεύθυνους λουτρικών εγκαταστάσεων και στους ναυαγοσώστες.

Καθώς λοιπόν οι καλοκαιρινές διακοπές είναι προ των πυλών καλό είναι όσοι βρεθούν στις παραλίες να γνωρίζουν κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας μέσα και γύρω από το νερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Οι Έλληνες δεν ξέρουν να κολυμπούν»: Το ελληνικό Baywatch απαντά σε όσα θέλουμε να ξέρουμε

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συστήνει:

Κολύμβηση κατά προτίμηση σε πρωινές ή απογευματινές ώρες σε λουτρικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσωστική φύλαξη.

Κολύμβηση παράλληλα με την ακτή. Πνιγμοί συμβαίνουν κατά 90% στα πρώτα 10μ, κατά 55% στα 3μ, και σπάνια μετά τα 50μ από την ακτή.

Κολύμβηση τρεις ώρες μετά το φαγητό και ποτέ έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

Κολύμβηση σε λουτρικό χώρο που είναι οριοθετημένος από σημαδούρες.

Αποφυγή βουτιών με το κεφάλι σε άγνωστα νερά.

Αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών (κράτημα της αναπνοής κτλ)

Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας κατά τη χρήση θαλάσσιου εξοπλισμού και τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες στο νερό.

Η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μπορεί να αποβεί μοιραία.

Συστηματική επιτήρηση παιδιών από γονείς/κηδεμόνες. Ο πνιγμός είναι σιωπηλός.

Αν το παιδί ήταν στο νερό και παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, ασυνήθιστη συμπεριφορά, νωθρότητα, έντονη υπνηλία, επίμονος βήχας, ευερεθιστότητα, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια και αξιολόγηση.

Προστασία από τον ήλιο (κατανάλωση νερού και χυμών, χρήση αντηλιακού, καπέλου, ένδυση με μακρυμάνικα ανοιχτόχρωμα ρούχα και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη).

Tags:
παραλίες, θάλασσα, πνιγμός, πρόληψη, προστασία, κολύμβηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK