16:09 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια σήμερα όλο το 24ωρο, με ορατό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι. Τι λέει στο Sputnik εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Μπορεί τα επιβατηγά πλοία να είναι κινητοποιημένα μόνο για ένα 24ωρο, ωστόσο, σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να «ξαναδέσουν» στα λιμάνια, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Και αυτό επειδή οι ενώσεις που διαπραγματεύονται, δηλαδή η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και η Ένωση των Ακτοπλόων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας - ΣΕΕΝ), δεν βρίσκουν κοινό σημείο τομής μεταξύ τους, αναφορικά με τις διεκδικήσεις τους, αλλά ούτε και με την κυβέρνηση. 

«Μπορεί να είναι τουριστική περίοδος, αλλά διεκδικούμε την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Το πρώτο είναι η υπογραφή συμβάσεων με ικανοποιητικές αυξήσεις για το 2019, ενώ το δεύτερο συνδέεται με την απασχόληση και πιο συγκεκριμένα έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2013 και μειώνει το ξενοδοχειακό προσωπικό αλλά και άλλες ειδικότητες στον κλάδο μας, ενώ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα υπερκόπωσης των πληρωμάτων με επιβαρυμένα ωράρια, που βρίσκονται σε ισχύ, ώστε να λειτουργούν τα πλοία», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik, ο Αντώνης Νταλακογιώργος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ.

«Ειδικότερα είναι πολύ σημαντική η επαναφορά των συνθέσεων και της επάνδρωσης του προσωπικού όπως ήταν πριν το 2013», αναφέρει.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι είναι πιθανές και άλλες απεργίες της ΠΝΟ μέσα στο καλοκαίρι.

«Αυτό που θα κρίνει το επόμενο διάστημα είναι η στάση της κυβέρνησης που θα εκλεγεί μετά τις 7 Ιουλίου στα αιτήματά μας αλλά και της στάσης της Ένωσης των Ακτοπλόων, όσον αφορά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Αν δεν δώσουν ικανοποιητικές λύσεις στα προβλήματα, προφανώς ο προσανατολισμός μας είναι εντός του καλοκαιριού να επανέλθουμε με νέες κινητοποιήσεις. Βέβαια, αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά, γιατί είναι συνάρτηση των διαβουλεύσεων και των επαφών από τις οποίες θα εξαρτηθεί και η τελική μας θέση για το ενδεχόμενο νέας απεργίας», υπογραμμίζει.

Και προσθέτει:

«Περιμένουμε τον νέο Υπουργό Ναυτιλίας που θα οριστεί στην επόμενη κυβέρνηση και θα επανέλθουμε προς συζήτηση με όλες τις πλευρές».

Την ίδια στιγμή, η ΠΝΟ με σχετική της ανακοίνωση κατηγορεί την Ένωση των Ακτοπλόων.

«Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ακολουθώντας τακτική κωλυσιεργίας, όχι μόνο αρνείται στην ουσία να χορηγήσει ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών στις παραπάνω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά έντεχνα επιχειρεί στην ουσία να διασπάσει την ενότητα της Ομοσπονδίας μας, οδηγώντας την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, με αποκλειστική υπαιτιότητά του, σε αδιέξοδο με την υποβολή ανεδαφικών προτάσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Οι ακτοπλόοι από την πλευρά τους τόνισαν, ότι υπάρχει ήδη αυξημένο κόστος στα ναυτιλιακά καύσιμα κατά 50% τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ κάλεσαν την ΠΝΟ να αποδεχτεί τις προτάσεις του ΣΕΕΝ και να ματαιώσει την προκηρυχθείσα απεργία εν μέσω τουριστικής περιόδου.

«Η πρότασή μας για αύξηση των αποδοχών των ναυτικών 2% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του προσωπικού, ξεπερνά τις πραγματικές δυνατότητές μας σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους.

Tags:
δεμένο, λιμάνια, λιμάνι, 24ωρη απεργία, απεργία, πλοίο, ΠΝΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK