08:23 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εθνικές εκλογές 2019 (271)
1 0 0
Βρείτε μας

Έφτασε η στιγμή της κρίσης, η ώρα για την κάλπη της Κυριακής, οπότε και οι εκλογείς θα ψηφίσουν για την επόμενη κυβέρνηση και αρκετοί εξ αυτών θα ταξιδέψουν στα μέρη τους, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Λίγες ώρες πριν τις εθνικές εκλογές και όλα έτοιμα στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Οι ψηφοφόροι σε ολόκληρη την Ελλάδα καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα της Κυριακής. Τι ισχύει όμως για τους ετεροδημότες;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών. Μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών, θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών και της ειδικής εφαρμογής «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Να σημειωθεί ότι σε αυτές τις εκλογές, τα εκλογικά κέντρα είναι λιγότερα σε σχέση με τις τετραπλές κάλπες του Μαΐου, επομένως και ενδέχεται οι εκλογείς να ψηφίζουν σε διαφορετικό εκλογικό τμήμα από εκείνο, όπου είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. 

Οι ψηφοφόροι, κατά την προσέλευσή τους στην κάλπη, πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Για τη συμμετοχή στις εκλογές, προβλέπεται και ειδική εκλογική άδεια, η οποία ορίζεται με τη χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζουν οι εκλογείς.

Ειδικότερα:

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα.
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα.
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες.
  • Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401 χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες.

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Παράλληλα, για τη διευκόλυνση των εκλογέων, θα ισχύσει δωρεάν διέλευση από τους σταθμούς διοδίων, σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, από το Σάββατο το μεσημέρι έως και τη Δευτέρα στις 8:00 το πρωί.

Θέμα:
Εθνικές εκλογές 2019 (271)
Tags:
κάλπες, εκλογές 2019, εκλογές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK