08:09 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το «όχι» της γερμανικής κυβέρνησης στο ελληνικό αίτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου θέτει υπό αμφισβήτηση επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου, με γνωμοδότησή της.

«Η θέση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι εύλογη κατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεσμευτική» σημειώνει σε γνωμοδότησή της για το ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις η επιστημονική επιτροπή της Bundestag.

Η γνωμοδότηση, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκδόθηκε έπειτα από αίτημα του κόμματος Die Linke.

Κατά την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων, απαιτείται προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να αρθεί η νομική αβεβαιότητα.

Σε δήλωσή της στο πρακτορείο dpa, η βουλευτής της Χάικε Χένζελ σημείωσε ότι «η εκτίμηση της "Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων" αποδεικνύει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεκδυθεί πλέον την ιστορικής της ευθύνης».

Στις 5 Ιουνίου, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για αποζημιώσεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, λέγοντας ότι το ζήτημα έχει ρυθμιστεί εδώ και πολύ καιρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανικό ΥΠΕΞ σε Ελλάδα: Το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει εδώ και καιρό

Είχε προηγηθεί ρηματική Διακοίνωση στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα, η οποία επιδόθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι οι αξιώσεις για γερμανικές αποζημιώσεις παραμένουν «ενεργές και απαράγραπτες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρηματική διακοίνωση του ΥΠΕΞ στη Γερμανία για τις πολεμικές επανορθώσεις

Η Επιτροπή Αποζημιώσεων της ελληνικής Βουλής διαπίστωσε πέρυσι ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα τουλάχιστον 270 δισεκατομμύρια ευρώ για ζημιές και λεηλασίες, βίαιες πράξεις και αναγκαστικό δάνειο κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι οι ιδιωτικές αξιώσεις για τα θύματα του πολέμου και τους αναπήρους θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 107 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Δίστομο: Οι νεκροί ζητούν δικαίωση – Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις

 

Σχετικά:

Ρηματική διακοίνωση του ΥΠΕΞ στη Γερμανία για τις πολεμικές επανορθώσεις
Αναγνωστοπούλου για γερμανικές αποζημιώσεις: Περιμένουμε επίσημη απάντηση στη ρηματική διακοίνωση
Δίστομο: Οι νεκροί ζητούν δικαίωση – Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις
Βούτσης: Ενεργές και απαράγραπτες οι αξιώσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί νομικά από τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων
Tags:
ρηματική διακοίνωση, Die Linke, επιτροπή, Bundestag, Γερμανία, Ελλάδα, γερμανικές αποζημιώσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK