08:11 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Βερολίνο εμμένει στη θέση του πως το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα θεωρείται από καιρό λήξαν και πλήρως διευθετημένο.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας Ουλρίκε Ντέμερ διευκρίνισε σήμερα ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα «έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί».

Η κα Ντέμερ κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την γνωμοδότηση της Bundestag για το ζήτημα, η οποία επισημαίνει ότι η γερμανική θέση μπορεί μεν να στηριχθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά δεν είναι απόλυτη.

«Λάβαμε γνώση της γνωμοδότησης. Τη θέση μας, βάσει της οποίας το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πολιτικά και νομικά οριστικώς διευθετημένο, την εκθέσαμε εδώ επανειλημμένα και δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτήν. Η ίδια η Καγκελάριος εκφράστηκε για αυτό στην Αθήνα», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η γερμανική κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά τις ευθύνες της για το παρελθόν.

«Δεν μπορεί κανείς να πάρει πίσω την αδικία που έχει γίνει. Ακριβώς για αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συμφιλίωση και να κοιτάξουμε από κοινού στο μέλλον, αλλά στην επί της αρχής νομική μας θέση δεν έχει αλλάξει κάτι», δήλωσε.

Κληθείσα να απαντήσει για τον αν η Γερμανία επιθυμεί να αποσαφηνιστούν τα νομικά θέματα με την Ελλάδα, η εκπρόσωπος αρκέστηκε στο να σημειώσει ότι «θα εργαστούμε και με διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για την συνέχιση των εργασιών συμφιλίωσης».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ επισήμανε ότι δεν επιδιώκεται από καμία από τις δύο πλευρές η απασχόληση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το θέμα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποια νομική ασάφεια.

Tags:
γερμανικές αποζημιώσεις, πολεμικές αποζημιώσεις, αποζημιώσεις, Ελλάδα, Γερμανία, Βερολίνο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK